nekonkuretne prakse

Rumble tužio Google, tražeći više od 927 miliona eura

Autor: Biznis.ba
Rumble tužio Google, tražeći više od 927 miliona eura
Foto: Unsplash

Platforma za dijeljenje videa Rumble priopćila je da je tužila Google tvrdeći da se tehnološka kompanija uključila u nekonkurentne prakse u svojim proizvodima za digitalno oglašavanje i traži odštetu veću od 927 miliona eura.

U tužbi se navodi da je Google monopolizirao hrpu oglasa kupujući firme te istovremeno predstavljajući i kupce i prodavače oglasa.

Rumble je optužio Google da je zadržao svoj monopol postizanjem sporazuma s Facebookom kako bi spriječio Facebook da nudi alternative Googleovom sistemu oglasne tehnologije.

Google je zanijekao Rumbleove tvrdnje nazivajući ih pogrešnim i rekao da Rumble koristi desetke konkurentskih oglasnih usluga uz Googleov upravitelj oglasa, prenosi Financije hr.

“Pokazat ćemo sudu kako su naši reklamni proizvodi korisni izdavačima i pomažu im finansirati svoj sadržaj na mreži”, rekao je Googleov glasnogovornik, insistirajući na tome da izdavači zadrže veliku većinu prihoda kada odaberu Googleove alate.

Ovo je drugi put da Rumble podiže tužbu protiv Googlea. Ranija tužba podnesena je 2021. i optuživala je kompaniju da favorizira sebe i svoju platformu za dijeljenje videa, YouTube, u rezultatima pretraživanja.

Američko ministarstvo pravosuđa također je prošle godine podnijelo tužbu protiv Googlea zbog oglašavanja, optužujući firmu za zloupotrebu svoje dominacije u poslovanju digitalnog oglašavanja i tvrdeći da bi trebala biti prisiljena prodati svoj paket za upravljanje oglasima.