kaspersky labs

Ruska kompanija za cyber bezbjednost gasi američko poslovanje

Autor: Biznis.ba
Ruska kompanija za cyber bezbjednost gasi američko poslovanje
Foto: X.com

Kaspersky Labs će postepeno gasiti svoje operacije u SAD od 20. jula, saopštio je ruski proizvođač antivirusnog softvera u ponedjeljak, skoro mjesec dana nakon što je Bidenova administracija objavila planove da zabrani prodaju ove kompanije u zemlji.


Kaspersky, koji će eliminisati sve pozicije sa sjedištem u SAD-u, nije dozvolio potrošačima da kupuju bilo koji proizvod na svojoj web stranici ranije u toku dana, navodeći da je “kupovina nedostupna za američke kupce”, javio je CNN.

Prošlog mjeseca, američka ministarka trgovine Gina Raimondo najavila je planove da zabrani prodaju antivirusnog softvera kompanije Kaspersky u zemlji, navodeći sigurnosne rizike koje predstavlja ruski uticaj na kompaniju.

Vlada je takođe u junu uvela sankcije višem rukovodstvu kompanije Kaspersky, uključujući glavnog menadžera za razvoj poslovanja, glavnog operativnog direktora, pravnog službenika i šefa korporativnih komunikacija, navodeći rizike za cyber sigurnost, prenosi Bankar me.

Nova ograničenja američke vlade na ulaznu prodaju softvera Kaspersky, koja bi zabranila preuzimanje ažuriranja softvera, preprodaju i licenciranje proizvoda, stupiće na snagu 29. septembra.

Novi američki posao za Kaspersky će biti blokiran 30 dana nakon što su ograničenja prvi put objavljena 20. juna.