Iskorištene informacije

Ruski hakeri napali važne Microsoftove sisteme

Autor: Biznis.ba
Ruski hakeri napali važne Microsoftove sisteme
Foto: Ilustracija

Ruski hakeri koje podupire država dobili su pristup nekim od Microsoftovih temeljnih softverskih sistema nakon proboja koji je prvi put otkriven u januaru, objavila je američka kompanija 8. marta, otkrivajući opsežniji i ozbiljniji upad u sisteme nego što se dosad znalo.

U Microsoftu vjeruju da su hakeri posljednjih sedmica koristili informacije ukradene iz Microsoftovih korporativnih sistema e-maila za pristup “nekim od kompanijinih repozitorija izvornog koda i internih sistema”, navodi se u podnesku američkoj Komisiji za vrijednosne papire i burzu, prenosi Poslovni dnevnik.

Korporacije, i špijuni koji ih pokušavaju probiti, žude za izvornim kodom jer oni čine temelje i funkcionalnost softvera. Hakeri koji dođu do njega, mogu ga koristiti za naknadne napade na druge sisteme.

Inače, Microsoft je prvi put otkrio proboj u januaru, nekoliko dana prije nego što je još jedna velika tech kompanija, Hewlett Packard, napadnuta od strane istih hakera. Potpuni obim tačna svrha hakiranja nisu jasni, ali stručnjaci kažu da odgovorna skupina ima historiju opsežnih kampanja prikupljanja obavještajnih podataka u podršci Kremlju.

“Do danas nismo pronašli dokaze da su sistemi za korisnike koji se nalaze na Microsoftovom hostingu bili ugroženi”, kazali su iz Microsofta.