kineski tehnološki gigant

SAD povukle licence američkim dobavljačima Huaweia

Autor: Biznis.ba
SAD povukle licence američkim dobavljačima Huaweia
Foto: Unsplash

​Američka vlada povukla je nekoliko licenci koje su dozvoljavale američkim proizvođačima čipova da izvoze određenu robu kineskom tehnološkom gigantu Huawei. Ministarstvo trgovine nije preciziralo koje su dozvole poništene, ali taj potez je uslijedio nakon što je Huawei objavio računar sa omogućenom vještačkom inteligencijom koji pokreće čip koji je napravio Intel.

Američki proizvođač čipova Intel je odbio da komentariše zahtjev "BBC Newsa" za komentar. "BBC" je također kontaktirao Huawei i čip giganta Kualcom sa sjedištem u San Diegu radi odgovora na najavu.

Od 2019. SAD su ograničile izvoz tehnologije, poput kompjuterskih čipova, Huaweiju, navodeći navodne veze sa kineskom vojskom.

"Poništili smo određene dozvole za izvoz Huaweiju" saopštilo je Ministarstvo trgovine u utorak, ali nije dalo detalje o tome koje su dozvole povučene, prenose srbijanski mediji. Neki američki zakonodavci kritikovali su administraciju predsjednika Joea Bidena nakon prošlomjesečnog lansiranja Huaweijevog laptopa MateBook Ks Pro.

"Ne budite zabune, Bidenova administracija ne bi preduzela ovu akciju da ih republikanci u Kongresu nisu smatrali odgovornim" rekla je republikanska kongresmenka Elise Stefanik u objavi na društvenim mrežama.

Huawei je teško pogođen američkim trgovinskim ograničenjima, ali se nedavno činilo da se situacija vraća na staro.

Kineska kompanija je doživjela preporod, posebno nakon lansiranja pametnog telefona Mate 60 Pro u augustu. Tokom 2019. godine, tokom predsjedavanja Donalda Trumpa, američki zvaničnici dodali su Huawei na takozvanu "listu entiteta".

To znači da američke kompanije moraju da dobiju dozvolu od vlade za izvoz ili transfer nekih tehnologija, posebno zbog zabrinutosti da će ih koristiti kineska vojska. Međutim, u to vrijeme su neke američke kompanije, uključujući Intel i Kualcomm, dobile licence za snabdijevanje Huawei tehnologijom koja nije povezana sa 5G.

SAD su uvele ograničenja za nekoliko kineskih tehnoloških kompanija posljednjih godina, pošto su se tenzije između dvije najveće svjetske ekonomije pojačavale. Ranije ovog mjeseca predsjednik Biden je potpisao zakon koji bi mogao da zabrani video aplikaciju TikTok u zemlji osim ako je ne proda njena kineska matična kompanija. TikTok je u utorak podnio tužbu za blokiranje zakona.