Poznato i zašto

Samsung očekuje rekordan rast operativne dobiti u prvom tromjesečju

Autor: Biznis.ba
Samsung očekuje rekordan rast operativne dobiti u prvom tromjesečju
Foto: Unsplash

Samsung Electronics je u petak objavio da očekuje povećanje operativne dobiti od čak 931 posto u prvom tromjesečju, zbog ‘oporavka cijena čipova’.

Operativna dobit u tromjesečju januar-mart prema prvim procjenama je porasla na 6,6 triliona korejskih wona (4,89 milijardi dolara), što je 931 posto više nego prije godinu dana, objavljeno je u saopćenju firme.

Dobit u prvom tromjesečju 2023. iznosila je 0,64 triliona wona. Smjernice dobiti za prvo tromjesečje 2024. premašile su tako procjene analitičara, primjerice LSEG-a (pružatelja podataka i globalne infrastrukture financijskih tržišta) od 5,24 triliona wona.

Prodaja čipova je skočila, a očekuju se i novi proizvodi s većom memorijom zbog proizvodnje vođene umjetnom inteligencijom. Prihodi u prvom tromjesečju prema prvim procjenama su porasli 11,4 posto u odnosu na isto period prošle godine na 71 trilion wona, navodi firma u preliminarnoj izjavi o zaradi, prenose Financije hr. 

Samsung je najveći svjetski proizvođač dinamičkih memorijskih čipova s izravnim pristupom, koji se nalaze u potrošačkim uređajima kao što su pametni telefoni i računala.

Cijene memorijskih čipova drastično su pale prošle godine, zbog viška zaliha nakon pandemije Covida i slabe potražnje za krajnjim proizvodima poput pametnih telefona i prijenosnih računara. Proizvođači pametnih telefona i osobnih računara mjesecima su se zato suzdržavali od kupovine novih memorijskih čipova, trošeći zalihe u strahu od ekonomske krize.

No u ovoj godini se dogodio preokret, a prodaja čipova je skočila i zbog sve većeg korištenja umjetne inteligencije u svim granama ekonomije.

Očekuje se da će Samsung Electronics objaviti detaljan izvještaj od prihoda kasnije ovog mjeseca.