Pretekao Apple

Samsung preuzeo vodeću poziciju na tržištu pametnih telefona

Autor: Biznis.ba
Samsung preuzeo vodeću poziciju na tržištu pametnih telefona
Foto: Unsplash

Isporuke Appleovih pametnih telefona pale su za oko 10 posto u prvom tromjesečju ove godine, zbog čega je vodeću poziciju na tržištu prepustio Samsungu, pokazali su podaci istraživačke firme IDC.

Globalne isporuke pametnih telefona porasle su za 7,8 posto na 289,4 miliona primjeraka od januara do marta, pri čemu Samsung ima 20,8 posto tržišnog udjela, čime je postao najuspješniji svjetski proizvođač pametnih telefona.

Veliki pad prodaje proizvođača iPhonea dolazi nakon što je u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu prestigao Samsung.

Prema najnovijim podacima, trenutno drži 17,3 posto tržišnog udjela, a sve snažniju konkurenciju, piše Reuters, predstavljaju mu i kineski brendovi.

Xiaomi, jedan od vodećih kineskih proizvođača pametnih telefona, tako je zauzeo treće mjesto s tržišnim udjelom od 14,1 posto.

Samsungovim rezultatima od 60 miliona isporučenih telefona u tom periodu, smatraju analitičari, pomoglo je lansiranje nove linije nazvane Galaxy S24.

Što se Applea tiče, u prvom tromjesečju isporučili su 50,1 milion iPhonea, što je pad od čak 55,4 miliona isporučenih komada u istom periodu prošle godine, prema IDC-u.