ponuda od 10 mlrd dolara

Samsung želio kupiti dio Nokijinog poslovanja

Autor: Biznis.ba
Samsung želio kupiti dio Nokijinog poslovanja
Foto: Unsplash

Najnovije informacije sugerišu da je južnokorejski Samsung zainteresovan za kupovinu dijela poslovanja kompanije Nokia.

Iako je Nokia imala problema da u segmentu poslovanja s mrežema održi korak sa najvećim igračima, kao što su Ericsson i Huawei, finska kompanija je i dalje jedan od važnijih igrača na tržištu mrežnih infrastruktura.

S druge strane, Samsung ima sopstvenu Radio Access Network (RAN) granu, ali je ona relativno mala i prošle godine je imala tržišno učešće od 6,1 procenat, prenosi B92.

Sada industrijski insajderi nude informacije i glasine koje sugerišu da Samsung ima želju da kupi Nokijino poslovanje sa mrežnom infrastrukturom, a razlog je pojačavanje sopstvenog RAN poslovanja.

Navodno, Samsung je spreman da za ovu akviziciju ponudi 10 milijardi dolara. Ukoliko bi se sporazum realizovao, Samsung bi efektivno postao drugi najveći svetski dobavljač RAN opreme, uz tržišni udio od 25,6 procenata.

Samsung već proizvodi 4G i 5G bazne stanice, čipsetove, uređaje, radio opremu i druge mrežne elemente, tako da južnokorejski gigant ne bi bio novajlija na polju mrežne infrastrukture. Kompanija svojom mrežnom opremom snabdijeva poznate provajdere širom svijeta, uključujući Telus Canada, O2 u Njemačkoj, Reliance Jio u Indiji, KDDI i NTT DoCoMo u Japanu, Dish i Verizon u SAD-u i Vodafone u Britaniji.