napredak

Saudijska Arabija očekuje pristup Nvidijinim čipovima visokih performansi unutar sljedeće godine

Autor: Biznis.ba
Saudijska Arabija očekuje pristup Nvidijinim čipovima visokih performansi unutar sljedeće godine
Foto: Nvidia

Saudijska Arabija je optimistična glede dobivanja pristupa čipovima visokih performansi američkog proizvođača čipova Nvidia, koji bi joj omogućili razvoj i upravljanje najnaprednijim modelima umjetne inteligencije.

Govoreći za CNBC u četvrtak, najviši dužnosnik Saudijske uprave za podatke i umjetnu inteligenciju, Abdulrahman Tariq Habib, rekao je da kraljevstvo očekuje takav napredak u sljedećoj godini.

"Mislim da unutar sljedeće godine", rekao je Habib, zamjenik izvršnog direktora SDAIA-ovog ureda za upravljanje strategijom, Danu Murphyju iz CNBC-a nakon što je upitan o potencijalnom vremenskom okviru.

To je značajno očekivanje s obzirom na to da su stroge kontrole izvoza Sjedinjenih Država do sada sprječavale izvoz čipsa u kraljevstvo. Habib je to komentirao na marginama GAIN-a, međunarodnog summita o umjetnoj inteligenciji u Saudijskoj Arabiji, koji se ovog tjedna održao u Rijadu.

"Puno će značiti" za Saudijsku Arabiju da ima pristup čipovima, rekao je Habib - u ovom slučaju, Nvidia H200s, najmoćniji čipovi firme, koji se koriste u OpenAI GPT-4o.

"To će olakšati poslovanje između Saudijske Arabije i SAD-a", rekao je.

“Također će otvoriti mnoga vrata za izgradnju sposobnosti, računalnih sposobnosti, u kraljevstvu. Ali što je najvažnije, nije važna samo računalna sposobnost. Naporno smo radili u protekle tri godine na izgradnji kapaciteta, u ljudskim kapacitetima, također gradimo kapacitete podataka. Stoga radimo i surađujemo s cijelom međunarodnom zajednicom i pridonosimo tome da budemo jedna od najaktivnijih zemalja u analizi podataka.”

Saudijska Arabija ulaže značajna ulaganja u razvoj robusnog ekosustava umjetne inteligencije u kraljevstvu, otkrivajući u izvješću SDAIA-e da joj je cilj da AI čini 12% njezinog bruto domaćeg proizvoda do 2030. Prema izvještaju objavljenom 9. rujna , kraljevinski Javni investicijski fond vrijedan 925 milijardi dolara predvodit će ulaganje, prenosi SEEbiz.

Ti napori dio su Vizije 2030, inicijative koju je pokrenuo saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman za modernizaciju saudijskog gospodarstva i diverzificiranje njegovih prihoda od nafte.

U martu su izvori potvrdili CNBC-u da je PIF u pregovorima s američkom firmom rizičnog kapitala Andreessen Horowitz i potencijalno drugima o stvaranju fonda od 40 milijardi dolara za ulaganje u AI.

Vijest da američka vlada razmatra ublažavanje svojih izvoznih pravila kako bi Saudijskoj Arabiji omogućila pristup željenim čipovima - o kojoj je prvi izvijestio Semafor - pokazatelj je pozitivnog odnosa između Rijada i Washingtona u prostoru umjetne inteligencije, rekao je Habib.

"To pokazuje saradnju i posao koji radimo s međunarodnom organizacijom općenito, a posebno sa SAD-om", rekao je. "A to također pokazuje razumijevanje toga kako je Saudijska Arabija moćna sila u razvoju u AI, u ulaganjima i proizvodnji proizvoda u AI, sa SAD-om."