južna koreja

SK Hynix bilježi rekordnu kvartalnu dobit, AI procvat potiče potražnju

Autor: Biznis.ba
SK Hynix bilježi rekordnu kvartalnu dobit, AI procvat potiče potražnju
Foto: X.com

Južnokorejski SK Hynix, jedan od najvećih svjetskih proizvođača memorijskih čipova, u četvrtak je objavio rekordnu tromjesečnu dobit, potaknutu velikom potražnjom za njegovom memorijom visoke propusnosti (HBM) koja se koristi u generativnoj umjetnoj inteligenciji.

Ovdje su rezultati SK Hynixa u trećem tromjesečju u usporedbi s LSEG SmartEstimateom, koji je ponderiran prema prognozama analitičara koji su dosljednije tačni:

Prihod: 17,57 biliona wona (12,7 milijardi dolara) naspram 18,11 biliona wona
Operativni profit: 7,03 triliona wona (5,08 milijardi dolara) naspram 6,8 triliona wona

Operativna dobit u tromjesečju srpanj-rujan dosegla je najvišu razinu, oporavivši se od gubitka od 1,8 triliona wona u istom razdoblju prošle godine.

Tromjesečni prihod porastao je oko 94% na godišnjoj razini s 9,1 triliona wona.

Južnokorejski gigant čipova ključni je dobavljač Nvidije i profitirao je od procvata poslužitelja umjetne inteligencije, prenosi SEEbiz.

SK Hynix je u svojoj objavi o zaradi u četvrtak rekao da je potražnja za AI memorijom, posebno od korisnika podatkovnih centara, i dalje velika u trećem tromjesečju, što mu je omogućilo povećanje prodaje vrhunskih proizvoda kao što su HBM i eSSD, uređaj za pohranu podataka za poslužitelje.

HBM je vrsta dinamičke memorije s izravnim pristupom, poznata kao DRAM, u kojoj su čipovi okomito naslagani radi uštede prostora i smanjenja potrošnje energije. DRAM se često koristi u prijenosnim računarima, radnim stanicama i osobnim računalima. SK Hynix, Micron Technology i Samsung Electronics tri su glavna proizvođača HBM čipova.

Prodaja HBM proizvoda također je porasla za više od 70% u odnosu na prethodni kvartal i više od tri puta u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pri čemu firma očekuje nastavak rasta.