zahvaljujući prihodima

SMIC je sada treći najveći proizvođač čipova u svijetu

Autor: Biznis.ba
SMIC je sada treći najveći proizvođač čipova u svijetu
Foto: Unsplash

Najveći kineski proizvođač čipova SMIC sada je treći najveći svjetski proizvođač čipova u smislu prihoda u prvom kvartalu, prema Counterpoint Researchu.

Državni SMIC, ili Semiconductor Manufacturing International Co., držao je tržišni udio od 6% u prvom tromjesečju—više u odnosu na 5% prošle godine, pokazao je izvještaj. Prestigao je GlobalFoundries i tajvansku United Microelectronics Corporation.

Time je SMIC iza samo Tajvanske firme za proizvodnju poluvodiča (TSMC) i južnokorejske Samsung Foundry koji su držali 62% odnosno 13% tržišnog udjela u prvom kvartalu.

“Kvartalni rezultati SMIC-a nadmašili su tržišna očekivanja, a firma je po prvi put osigurala poziciju broj 3 u tržišnom udjelu prihoda od ljevaonica u prvom tromjesečju 2024., kako u Kini počinje oporavak potražnje, uključujući CIS, PMIC, IoT i DDIC aplikacije,” pokazao je izvještaj Counterpoint Research objavljen u srijedu.

Čipovi koje proizvodi SMIC nalaze se u automobilima, pametnim telefonima, računalima, IoT tehnologijama i još mnogo toga.

SMIC je izvijestio da je prihod u prvom tromjesečju iznosio 1,75 milijardi dolara, što je 19,7% više u odnosu na prethodnu godinu, budući da su se kupci nakupljali čipova, prenosi SEEbiz. Više od 80% prihoda u tromjesečju ostvareno je od kupaca u Kini, navodi firma u svom izvještaju o zaradi.

U drugom tromjesečju kineska firma očekuje povećanje prihoda za 5% do 7% u odnosu na prvo tromjesečje zbog velike potražnje.