Tech

Sonda na Mjesecu "oživjela" nakon devet dana

Autor: Biznis.ba
Sonda na Mjesecu "oživjela" nakon devet dana
Foto: SLIM

Japanska svemirska letjelica SLIM "vraća se u život", saopštila je danas svemirska agencija te zemlje, više od sedam dana nakon što je precizno sletjela na Mjesec, ali je ostala bez struje jer su joj solarni paneli bili pod krivim uglom.

Japanska agencija za istraživanje svemira ponovno je uspostavila komunikaciju sa sondom SLIM kasno juče, rekao je portparol agencije, gotovo devet dana nakon što je sonda sletjela, a Japan postao peta zemlja koja je poslala svemirsku letjelicu na Mjesec.

Sonda je vjerovatno mogla početi stvarati energiju zahvaljujući promjeni smjera sunčeve svjetlosti, rekla je agencija. SLIM je nastavio misiju analiziranja sastava stijena na mjesečevoj površini višepojasnom spektralnom kamerom, u potrazi za tragovima o porijeklu Mjeseca, dodala je agencija.

SLIM je 20. Januara dotakao Mjesec unutar samo 55 m od ciljanog mjesta slijetanja u krateru u blizini mjesečevog ekvatora. Agencija je rekla da je sonda pokazala da je postignut napredak u preciznom slijetanju zasnovanom na tehnologiji gledanja koja bi mogla biti moćan alat za buduće istraživanje brdovitih mjesečevih polova koji se smatraju mogućim izvorom goriva, vode i kiseonika.

SLIM je iz nepoznatih razloga izgubio potisak jednog od svoja dva glavna motora nedugo prije slijetanja odlebdjevši nekoliko desetina metara od cilja. Sonda se sigurno zaustavila na blagoj padini, ali se činilo da se prevrnula s motorom okrenutim prema gore na slici koju je snimio rover s točkovima, veličine bejzbolske lopte, koji se aktivirao po slijetanju.

Solarni paneli sonde zbog toga bili su okrenuti prema zapadu i nisu mogli proizvesti struju. Agencija je ručno odspojila bateriju SLIM-a na izdisaju 2 sata i 37 minuta nakon slijetanja nakon što je dovršen prinos podataka o sondi na Zemlju.

Agencija nema određen datum za završetak misije sonde na Mjesecu, ali je ranije rekla da ona nije dizajnirana da preživi mjesečevu noć. Sljedeća lunarna noć počinje u četvrtak.