Loša prognoza

Sony: Godišnja dobit pala, razočarala prodaja Playstationa 5

Autor: Biznis.ba
Sony: Godišnja dobit pala, razočarala prodaja Playstationa 5
Foto: Unsplash

Sony je u utorak saopćio o padu godišnje dobiti od 7% u fiskalnoj godini 2023. zbog slabosti u svom odjelu za igre.

Firma je također za dlaku promašila prognozu prodaje svoje vodeće konzole PlayStation 5 za cijelu godinu.

Evo kako je Sony poslovao u odnosu na konsenzusne procjene LSEG-a:

Prihod: 3,5 biliona jena (22,4 milijarde dolara) naspram očekivanih 2,89 biliona jena. To predstavlja porast od 14% u odnosu na prethodnu godinu - ali prvi pad od Sonyjeva septembarskog kvartala 2020., prema podacima LSEG-a.

Operativna dobit: 229,4 milijarde jena naspram očekivanih 236,81 milijarde jena. To označava skok od 57% u odnosu na prethodnu godinu.

Japanski gaming div izvijestio je o prihodima od 13 triliona u 2023., što je povećanje od 19% u odnosu na prethodnu godinu, prenosi SEEbiz. 

Međutim, Sonyjeva operativna dobit za cijelu godinu iznosila je 1,2 triliona jena, što je pad od 7% u odnosu na prethodnu godinu.

Sony je za dlaku promašio svoj revidirani cilj pada prodaje PlayStationa 5. Firma je rekla da je prodaja njihove vodeće konzole iznosila ukupno 20,8 miliona u fiskalnoj godini 2023.

To je nešto niže od revidiranog cilja od 21 milion jedinica koji je Sony dao investitorima u veljači. Prije toga, firma je prognozirala da će se njihova konzola PS5 prodati u 25 miliona jedinica tokom cijele godine.