streaming aplikacija

Spotify u Švedskoj testira sistem za obavještavanje u hitnim slučajevima

Autor: Biznis.ba
Spotify u Švedskoj testira sistem za obavještavanje u hitnim slučajevima
Foto: Spotify

Streaming aplikacija Spotify otpočela je testiranje sistema za obavještavanje u hitnim slučajevima. 

Testiranje će se, kako je potvrđeno iz kompanije, obavljati sa korisnicima u Švedskoj. Iz kompanije koja je osnovana u Švedskoj nisu objasnili zbog čega su se odlučili na takav korak, pošto nijedan švedski zakon ne obavezuje da muzičke aplikacije imaju sistem za obavještavanje u hitnim slučajevima.

Dodaju i da se testiranje trenutno odnosi samo na to da li je sistem u stanju da podrži hitna obavještenja. Stručnjaci imaju teoriju da Spotify na ovaj način želi da više korisnika koristi njihove notifikacije, pošto se često obavještenja koja stižu od aplikacija, koje korisnici ne percipiraju kao važne, isključuju u podešavanjima uređaja, prenosi Ekapija.

Ipak, Spotify bi uvođenjem tog sistema zašao u teren kompanije Meta koja putem svojih društvenih mreža već gotovo deset godina nudi hitna obavještenja u oblastima koje su zahvaćene velikim prirodnim i drugim katastrofama.

Osim toga, sličan sistem ima i kompanija Google. U operativnom sistemu Android postoji obavještavanje u slučaju zemljotresa, a američke vlasti su razmatrale da, osim u kablovskim sistemima, uvedu obavještavanje u hitnim slučajevima i u streaming aplikacijama.

Sistem za hitno obavještavanje već postoji i u Švedskoj, a građani obavještenja, osim putem mobilnih uređaja, dobijaju i putem radija i televizije.