Bytedance

TikTok neće biti prodat

Autor: Biznis.ba
TikTok neće biti prodat
Foto: Unsplash

Kompanija ByteDance, u čijem vlasništvu se nalazi Tiktok, saopštila je da ne namjerava da prodaje društvenu mrežu nakon što je u Sjedinjenim Američkim Državama usvojen zakon, u skladu sa kojim bi ona morala da bude prodata ili će biti zabranjena.

"ByteDance ne planira prodaju Tik-toka", naveli su na zvaničnom nalogu kompanije na mreži Tautiao, koju također posjeduje. Zakon o prodaji ili zabrani usvojen je u Kongresu SAD u srijedu, a predsjednik Joe Biden ga je ratifikovao.

Iz TikToka su poručili da će se kroz sudove suprotstaviti "neustavnom" zakonu, prenose Nezavisne novine.

Saopštenje iz ByteDance-a da neće prodati TikTok uslijedilo je kao odgovor na članak tehnološkom sajta The Information, u kojem se navodi da kompanija razmatra potencijalnu prodaju TikToka u SAD bez algoritma koji ga pokreće.

"Izvještaji stranih medija da ByteDance namjerava da proda TikTok nisu istiniti", naveli su iz kineske kompanije.

Peking je proteklih godina pojačao kontrolu i pritisak na privatne kompanije, zbog čega u SAD strahuju od toga koliku kontrolu centralne vlasti Kine imaju nad ByteDance-om i podacima koje čuva.

Čelnici društvene mreže više puta su demantovali tvrdnje da kineske vlasti imaju kontrolu nad ByteDance-om, prenosi RTCG.