popularna platforma

TikTok otpušta stotine zaposlenika, zamijenit će ih umjetna inteligencija

Autor: Biznis.ba
TikTok otpušta stotine zaposlenika, zamijenit će ih umjetna inteligencija
Foto: Unsplash

Društvena mreža TikTok otpušta stotine zaposlenika iz svoje globalne radne snage, uključujući veliki broj osoblja u Maleziji, priopćila je firma koja promovira veću upotrebu umjetne inteligencije u moderiranju sadržaja.

Pretpostavljalo se da je u Maleziji ukinuto više od 700 radnih mjesta. TikTok, u vlasništvu kineskog ByteDancea, kasnije je pojasnio da je pogođeno manje od 500 zaposlenika u toj zemlji.

Navodno su zaposlenici, od kojih je većina bila uključena u moderiranje sadržaja firme, obaviješteni o otkazu putem e-maila.

TikTok je potvrdio otpuštanja i rekao da se očekuje da će to utjecati na nekoliko stotina zaposlenika na globalnoj razini i da je to dio šireg plana za poboljšanje moderiranja. Firma koristi kombinaciju automatizirane detekcije i ljudskih moderatora za pregled sadržaja objavljenog na stranici.

ByteDance ima više od 110.000 zaposlenika u više od 200 gradova širom svijeta, prema web stranici firme. Tehnološka firma navodno planira dodatna otpuštanja sljedeći mjesec jer nastoji konsolidirati neke od svojih regionalnih operacija.

“Uvodimo ove promjene kao dio napora da dodatno ojačamo naš globalni operativni model za moderiranje sadržaja”, rekao je glasnogovornik TikToka.

Firma ove godine planira uložiti više od 1,82 milijarde eura u sigurnost i nastavit će poboljšavati učinkovitost. Sada će 80 posto sadržaja, koji nije po pravilima firme, uklanjati automatizirana tehnologija, rekao je glasnogovornik, prenose Financije hr.

Do smanjenja broja radnih mjesta dolazi jer se globalne tehnološke firme suočavaju s većim regulatornim pritiskom u Maleziji, prenosi Reuters, gdje je vlada zatražila od operatera društvenih medija da podnesu zahtjev za radnu dozvolu do siječnja u sklopu borbe protiv kibernetičkih prijestupa.

Malezija je ranije ove godine prijavila nagli porast štetnog sadržaja na društvenim mrežama i pozvala firme, uključujući TikTok, da pojačaju nadzor na svojim platformama.