kontroverzni program

TikTok povlači Lite program sa tržišta EU

Autor: Biznis.ba
TikTok povlači Lite program sa tržišta EU
Foto: Unsplash

Platforma TikTok našla se na udaru evropskih regulatora zbog svog kontroverznog TikTok Lite programa nagrađivanja. Kao odgovor na sve strože tehnološke propise Ebropske unije, TikTok je odlučio trajno povući ovaj program iz EU.

TikTok Lite program, koji je bio dostupan u zemljama poput Francuske, Špaije, Italije i Njemačke, nudio je korisnicima bodove za različite aktivnosti na platformi. Ove aktivnosti uključivale su gledanje videa, lajkanje sadržaja, praćenje drugih korisnika i pozivanje prijatelja da se pridruže platformi. Korisnici su mogli zamijeniti sakupljene bodove za stvarne nagrade, poput vaučera za Amazon ili PayPal.

Međutim, ovaj model nagrađivanja izazvao je zabrinutost regulatora zbog potencijalnog stvaranja ovisnosti i pretjeranog korištenja platforme, posebno među mlađom populacijom. Odgovor na regulatorne pritiske Odluka o povlačenju TikTok Lite programa izravan je odgovor na regulatorne pritiske koje vrši Zakon o digitalnim uslugama (DSA).

Ovaj zakon ima za cilj poticati konkurenciju i suzbijati protutržišna ponašanja među velikim tehnološkim firmama označenim kao "čuvari prolaza" (gatekeepers), prenosi Bljesak info. Evropska komisija prethodno je pokrenula formalni postupak za procjenu TikTokove usklađenosti ne samo s Zakonom o digitalnim tržištima (DMA), već i sa Zakonom o digitalnim uslugama. Ovaj postupak bavio se transparentnošću u vezi s oglašavanjem i pristupom podacima.

Povlačenjem TikTok Lite programa nagrađivanja TikTok je efektivno riješio jednu od glavnih zabrinutosti Komisije, što je dovelo do zatvaranja istrage protiv firme. Vrh ledenjaka TikTokovih problema Međutim, povlačenje Lite programa samo je vrh ledenjaka TikTokovih problema u EU. Platforma se suočava s nizom drugih regulatornih izazova, uključujući pitanja zaštite podataka, algoritamske transparentnosti i širenja dezinformacija.

Dodatno, postoje zabrinutosti oko potencijalnog prijenosa podataka evropskih korisnika u Kinu, gdje se nalazi sjedište ByteDancea, vlasnika TikToka. Ovi regulatorni izazovi nisu ograničeni samo na EU. TikTok se suočava sa sličnim pitanjima u drugim dijelovima svijeta, posebno u SAD-u, gdje su zabrinutosti oko privatnosti podataka i nacionalne sigurnosti dovele do intenzivnog nadzora platforme.

Izgleda, kako se globalni regulatorni krajolik nastavlja razvijati, TikTok će vjerovatno morati nastaviti prilagođavati svoje poslovne modele. Za korisnike bi ovo moglo značiti sigurnije i transparentnije iskustvo na društvenim platformama, ali i potencijalne promjene u načinu na koji te platforme funkcioniraju i angažiraju svoje korisnike.