kršenjem bez presedana

TikTok tuži američku vladu

Autor: Biznis.ba
TikTok tuži američku vladu
Foto: Unsplash

TikTok tuži vladu Sjedinjenih Država u nastojanju da zaustavi sprovođenje zakona usvojenog prošlog mjeseca kojim se želi prisiliti kineskog vlasnika aplikacije da proda aplikaciju ili da je zabrani.

U tužbi, podnesenoj u utorak sudu SAD-a za Okrug D.C., tvrdi se da prijedlog zakona, Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija koje kontroliše strano neprijateljstvo, krši ustavnu zaštitu slobode govora.

U tužbi se zakon naziva “kršenjem bez presedana” Prvog amandmana.

“Prvi put u historiji, Kongres je donio zakon koji podvrgava jednu, imenovanu govornu platformu trajnoj, nacionalnoj zabrani,” napisao je TikTok u tužbi, “i zabranjuje svakom Amerikancu učešće u jedinstvenoj online zajednici s više od 1 milijarda ljudi širom svijeta.”

Kompanija tvrdi da pozivanje na brigu o nacionalnoj sigurnosti nije dovoljan razlog za ograničavanje slobode govora i da je na saveznoj vladi teret dokazivanja da je to ograničenje opravdano. Taj teret nije ispunila, stoji u tužbi.

Ministarstvo pravosuđa nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar, prenosi Bankar me. Portparol Bijele kuće uputio je zahtjev za komentar Ministarstvu pravosuđa.

Očekuje se da će tužba, koja se očekivala otkako je predsjednik Joe Biden potpisao zakon 24. aprila, produžiti ionako poduži rok za potencijalnu zabranu ili prodaju aplikacije. ByteDance, kineski vlasnik TikToka, već je imao više od godinu dana da napravi korak. Sada će pravni postupci pauzirati taj rok, što znači da bi mogle proći godine prije nego što zabrana stupi na snagu.

Tužba od utorka najnoviji je razvoj događaja koji je postao višegodišnji napor američke vlade da učinkovito zabrani TikTok. Napori da se obuzda popularna aplikacija za dijeljenje videa traju od 2020. i pod administracijom Trumpa i Bidena. Savezna vlada i deseci država već su zabranili korištenje TikToka na uređajima u vlasništvu vlade.