za 170 miliona amerikanaca

TikTok upozorava da bi američka zabrana ‘pogazila slobodu govora’

Autor: Biznis.ba
TikTok upozorava da bi američka zabrana ‘pogazila slobodu govora’
Foto: Pexels

TikTok saopštava da bi potencijalna zabrana njegove aplikacije u SAD-u “pogazila slobodu govora” 170 miliona Amerikanaca. Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je u subotu zabranu TikToka ako vlasnik aplikacije ne prekine svoje veze s Kinom.

Zakon je bio dio paketa američke vanjske politike koji je uključivao pomoć Ukrajini i mogao bi postati zakon već sljedeće sedmice. Posljednjih mjeseci američki zvaničnici su izrazili uzbunu zbog popularnosti TikToka među mladima. Oni navode da je vlasnik TikToka Bytedance podređen Pekingu – optužbe koje je on više puta negirao.

Zakon o TikToku bio je uključen u paket, koji su odobrili zakonodavci, a koji bi uputio 61 milijardu dolara (49 milijardi funti) inostrane pomoći Ukrajini , kao i novac za Izrael i Tajvan.

Predstavnički dom je prvo glasao o budućnosti TikToka – sa 360 prema 58 glasova za ažurirani zakon o prodaji ili zabrani. Očekuje se da će Senat glasati o nacrtu sljedeće sedmice, a prethodno je američki predsjednik Joe Biden rekao da će potpisati zakon.

Ako zakon postane zakon, Bytedance će imati devet mjeseci da proda svoj udio – uz moguće produženje za tri mjeseca dok je prodaja u toku – ili će se suočiti sa zabranom, prenosi Bankar me.

Portparol TikToka osudio je nacrt zakona, rekavši da bi on “pogazio prava na slobodu govora 170 miliona Amerikanaca, uništio sedam miliona preduzeća i zatvorio platformu koja godišnje doprinosi američkoj ekonomiji sa 24 milijarde dolara (19,4 milijarde funti).

TikTok je rekao da ByteDance “nije agent Kine ili bilo koje druge zemlje”. A ByteDance insistira da to nije kineska firma, ukazujući na mnoge globalne investicione firme koje poseduju 60% kompanije.

Predstavnički dom američkog Kongresa je u martu izglasao da se ByteDanceu da šest mjeseci da proda TikTok vlasnicima koji nisu Kinezi, ili da se aplikacija blokira u SAD-u – ali taj zakon još uvijek čeka na odobrenje Senata.