brojni propusti

Trinaest američkih država podiglo tužbu protiv TikToka

Autor: Biznis.ba
Trinaest američkih država podiglo tužbu protiv TikToka
Foto: Unsplash

TikTok se suočava s novim tužbama koje je u utorak podnijelo 13 američkih saveznih država i Distrikt Columbia, optužujući popularnu platformu društvenih medija za štetu i propuste u zaštiti mladih ljudi.

Tužbe su podnesene odvojeno u New Yorku, Kaliforniji, Distriktu Columbia i 11 drugih saveznih država, čime se proširuje pravna borba društvene mreže u vlasništvu Kineza s američkim regulatorima, pri čemu tužitelji traže nove finansijske kazne protiv kompanije.

Savezne države, piše Reuters, optužuju TikTok za korištenje namjerno zaraznog softvera osmišljenog da zadrži djecu da gledaju sadržaje što je duže i češće moguće, kao i za lažno predstavljanje učinkovitosti njegove moderacije sadržaja.

“TikTok potiče ovisnost o društvenim mrežama kako bi povećao korporativnu dobit”, pojasnio je kalifornijski državni odvjetnik Rob Bonta u izjavi. “Namjerno cilja djecu jer znaju da djeca još uvijek nemaju razvijene obrambene mehanizme ili sposobnost postavljanja zdravih granica prema ovisničkom sadržaju”, dodao je, a prenosi Reuters.

Savezne države navode da TikTok nastoji maksimizirati vrijeme koje korisnici provode na aplikaciji kako bi im ciljao oglase.
Pročitajte još:

“Mladi se bore s mentalnim zdravljem zbog ovisničkih platformi društvenih mreža poput TikToka”, tvrdi, pak, državna advokatica New Yorka Letitia James.

TikTok je u utorak rekao da se ne slaže s tvrdnjama od kojih mnoge smatra netačnima i obmanjujućima, te da je razočaran što su savezne države odlučile podići tužbu umjesto da surađuju s njima na konstruktivnim rješenjima za izazove u cijeloj industriji.