Loše i dobre strane

Trump: TikTok je prijetnja nacionalnoj sigurnosti, ali djeca bi poludjela bez njega

Autor: Biznis.ba
Trump: TikTok je prijetnja nacionalnoj sigurnosti, ali djeca bi poludjela bez njega
Foto: Unsplash

Kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump rekao je danas da je TikTok prijetnja nacionalnoj sigurnosti, ali da bi zabrana te popularne aplikacije pogodila djecu i ojačala Facebook kojeg je republikanac oštro kritikovao. 

Trump je to rekao dok zastupnici ove sedmice razmatraju prijedlog zakona koji bi vlasniku TikToka ByteDanceu dao oko šest mjeseci da se odrekne vlasništva popularne aplikacije za kratke videozapise.

Zastupnički dom Sjedinjenih Država trebao bi u srijedu glasovati o zakonu koji kineskom ByteDanceu daje kratak rok za odustajanje od platforme koju koristi 170 miliona Amerikanaca. "Ako zabranite TikTok, onda će Facebook i drugi, ali uglavnom Facebook, znatno ojačati. Mislim da je Facebook bio vrlo nepošten", rekao je Trump za CNBC.

Trump je prethodno kritizirao firmu koja se sada zove Meta Platforms jer mu je ukinula pristup Facebooku i Instagramu nakon što je uklonila dvije njegove objave tokom napada na Kapitol 6. januara 2021. godine. Njegovi korisnički računi vraćeni su u februaru 2023., prenosi Index hr.

Trump je također rekao da bi zabrana TikToka mogla utjecati na mlade ljude. "Ima puno mlade djece na TikToku koja će poludjeti bez njega. Ima puno lošeg, ali i dobrog kod TikToka", rekao je.

Predsjednik Joe Biden je proše sedmice rekao da će potpisati zakon koji je resorni odbor Kongresa jednoglasno odobrio.

TikTok, koji kaže da nije i da neće dijeliti podatke američkih korisnika s kineskom vladom, tvrdi da zakon zapravo znači zabranu aplikacije. Nije jasno hoće li Kina odobriti bilo kakvu prodaju i hoće li se TikTok prodati za šest mjeseci. "Ovaj zakon ima unaprijed određen ishod, a to je potpuna zabrana TikToka u Sjedinjenim Državama. Vlada pokušava lišiti 170 miliona Amerikanaca ustavnog prava na slobodu izražavanja", saopćila je firma.

Zakon bi ByteDanceu dao 165 dana da se odrekne vlasništva nad TikTokom. Ako to ne učini, trgovine aplikacija kojima upravljaju Apple, Alphabetov Google i drugi ne bi mogle legalno nuditi TikTok niti pružati usluge web hostinga aplikacijama koje kontroliše ByteDance.

Godine 2020. Trump je pokušao zabraniti TikTok i WeChat u kineskom vlasništvu, ali su ga sudovi blokirali.

Aplikacija je vrlo popularna među Amerikancima pa će Zastupničkom domu i Senatu biti teško izglasati predloženi zakon u izbornoj godini. Bidenova kampanja se prošli mjesec pridružila TikToku, a Trumpova nije.