dionice

Tržišna vrijednost Nvidije uskoro će nadmašiti Appleovu

Autor: Biznis.ba
Tržišna vrijednost Nvidije uskoro će nadmašiti Appleovu
Foto: Nvidia

Dionice Nvidije u srijedu su porasle na rekordno visoki nivo, a tržišna procjena proizvođača čipova za umjetnu inteligenciju na rubu je da dostigne granicu od 3 triliona dolara i pretekne Apple te postane druga najvrijednija firma na svijetu.

Najnoviji porast u Nvidiji dolazi dok se priprema podijeliti svoje dionice deset za jedan, stupajući na snagu 7. juna, potez koji bi mogao povećati njezinu privlačnost pojedinačnim ulagačima.

Nvidijine su dionice do sada porasle za 145% u 2024., a potražnja za njenim vrhunskim procesorima daleko nadmašuje ponudu dok se Microsoft, Meta Platforms i Alphabet, vlasnik Googlea, utrkuju u izgradnji svojih kompjuterskih sposobnosti AI i dominiraju tehnologijom u nastajanju.

Dionice proizvođača čipova iz Silicijske doline posljednji su put porasle 4,2% na 1.212,89 dolara, što Nvidiji daje tržišnu vrijednost od 2,98 triliona dolara, prenosi SEEbiz.

Appleova tržišna kapitalizacija iznosila je 3,01 triliona dolara dok su njegove dionice porasle za 1,2%.

Microsoft je ostao najvrijednija firma na svijetu, s tržišnom vrijednošću od 3,14 biliona dolara dok su njegove dionice porasle za 1,6%.