sophgo

TSMC obustavio isporuke kineskoj firmi nakon što je čip pronađen u Huaweijevom procesoru

Autor: Biznis.ba
TSMC obustavio isporuke kineskoj firmi nakon što je čip pronađen u Huaweijevom procesoru
Foto: X

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company obustavila je isporuke kineskom dizajneru čipova Sophgo nakon što je čip koji je napravio pronađen na Huawei AI procesoru, prema dvoje ljudi upoznatih s tim pitanjem.

Sophgo je od TSMC-a naručio čipove koji odgovaraju onima koji se nalaze na Huaweijevom Ascend 910B, kažu ljudi. Huaweiu je zabranjeno kupovati tehnologiju radi zaštite nacionalne sigurnosti SAD-a. Reuters nije mogao utvrditi kako je čip završio na Huaweijevom proizvodu.

Sophgo, koji je povezan s firmom za rudarenje kriptovaluta Bitmain, nije odgovorio na zahtjeve za komentar. TSMC je odbio komentar. Huawei nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar. Američko ministarstvo trgovine priopćilo je da je upoznato s izvještajima o mogućim kršenjima američkih kontrola izvoza, ali nije moglo komentirati je li u toku ikakva istraga.

Firma za tehnološka istraživanja TechInsights otkrila je TSMC čip na Huaweijevom Ascendu 910B kada je rastavljala procesor s više čipova, rekao je drugi izvor za Reuters u utorak, prenosi SEEbiz. Upozoren na otkriće, TSMC je prije otprilike dva tjedna obavijestio SAD, rekao je izvor.

Otprilike u isto vrijeme, TSMC je također zaustavio isporuke klijentu, izvijestio je Reuters u srijedu, citirajući tajvanskog dužnosnika koji je rekao da je suspenzija uslijedila nakon što je firma otkrila da je čip koji je isporučila klijentu završio u proizvodu Huaweija.