promjene

U Amazonu čak 73% zaposlenih daje otkaz

Autor: Biznis.ba
U Amazonu čak 73% zaposlenih daje otkaz
Amazon

Zaposleni u Amazonu imaju rok do januara 2025. da se pripreme za povratak u kancelarije, odakle će morati da rade svih pet dana u sedmici.

Međutim, neki ne očekuju da će ostati tako dugo.

U nedavnoj anketi, u kojoj je učestvovalo 2.585 zaposlenih u Amazonu na anonimnom sajtu za pregled poslova Blind, 73 posto je reklo da razmišlja o traženju novog posla nakon nedavnog memoranduma izvršnog direktora Andy-ja Jassya koji najavljuje povratak na posao sa punim radnim vremenom.

Čak 80 posto anketiranih profesionalaca u Amazonu izjavilo je da znaju za kolegu koji razmišlja o traženju drugog posla zbog najave.

Oni su takođe pisali o tome kako je najava nove politike bila udarac za moral i da bi promjena mogla neproporcionalno da utiče na roditelje i staratelje koji imaju koristi od hibridne fleksibilnosti.

Nezadovoljstvo u Amazonu

Drugo istraživanje Glassdoor-a otkriva da 74 posto radnika u Amazonu „preispituje“ budućnost svojih karijera, bilo u tehnološkom gigantu ili negdje drugdje.

Stručnjaci su kazali da bi stroga pravila redovnog dolaženja u kancelarije mogla da budu način da se ljudi navedu da odustanu. Ali mnogi zaposleni u Amazonu se nadaju da će rukovodstvo preispitati politiku, koja zahtijeva od korporativnih radnika da se javljaju u kancelarije pet dana u nedelji, u odnosu na sadašnja tri, počevši od 2025, piše CNBC Make It.

Radnici su “veoma nezadovoljni” promjenom politike, prema anonimnoj anketi koju su kreirali zaposleni, koju je objavio Fortune. Anketa je podijeljena na kompanijskim Slack kanalima, uključujući grupu za „zastupanje rada na daljinu“ sa više od 30.000 članova, čija podrška fleksibilnom radu može da utiče na rezultate, prenosi Bankar me.

Zaposleni protiv povratka u kancelarije

Kreatori ankete su rekli da namjeravaju da objedine i podijele nalaze istraživanja sa Jassyem i drugim liderima “kako bi im pružili jasan uvid u uticaj ove politike na zaposlene, uključujući identifikovane izazove i predložena rješenja”, prenosi Fortune.

Grupa zaposlenih u Amazonu poslala je memorandum od šest stranica u kome je izrazila zabrinutost liderima u februaru 2023. kada je kompanija najavila povratak u kancelarije tri dana u nedjelji, ali je to odbačeno.

Jassy je izvestio da je video poboljšanja u cijelom timu kao rezultat hibridnog povratka kompanije u svom memorandumu u kojem je najavljen novi petodnevni zahtjev:

“Primijetili smo da je našim kolegama lakše da uče, modeliraju, vježbaju i jačaju našu kulturu; saradnja, razmišljanje i inovacije su jednostavniji i efikasniji; podučavanje i učenje jedno od drugog su besprekorni i timovi imaju tendenciju da budu bolje povezani jedni sa drugima”, napisao je on.

“Ako ništa drugo”, nastavio je, “posljednjih 15 meseci koliko smo bili u kancelariji najmanje tri dana u sedmici, ojačalo je naše uvjerenje o prednostima”.