Gašenje postojećih naloga

U ovoj državi zabranjene su društvene mreže mlađima od 14 godina

Autor: Biznis.ba
U ovoj državi zabranjene su društvene mreže mlađima od 14 godina
Foto: Unsplash

Guverner Floride Ron DeSantis potpisao je zakon kojim se djeci mlađoj od 14 godina zabranjuje pristup društvenim mrežama.

Također, ovim zakonom se za djecu uzrasta 14 i 15 godina traži saglasnost roditelja da kako bi koristili te platforme.

Pored toga, zakon nalaže da se ugase postojeći nalozi djece mlađe od 14 godina, kao i djece stare 14 i 15 godina koji nemaju saglasnost roditelja.

Prethodno je Desantis uložio veto na predlog zakona kojim bi se svoj djeci mlađoj od 16 godina zabranilo korištenje društvenih mreža, dok u izmijenjenoj verziji roditelji djece uzrasta 14 i 15 godina mogu da daju saglasnost da ona koriste društvene mreže.

Pristalice zakona navode da će zakon zaustaviti štetne efekte društvenih medija na dobrobit djece koja pretjerano koriste takve platforme i kao rezultat toga mogu doživjeti anksioznost, depresiju i druge mentalne bolesti.

Sa druge strane, kritičari zakona tvrde da usvojeni prijedlog krši zaštitu slobode govora i da roditelji, a ne vlada, treba da donose odluke o tome da li će djeca koristiti društvene mreže.

Prijedlog zakona ne navodi konkretne platforme društvenih medija, ali navodi da se odnosi na sajtove koji promovišu ''beskonačno skrolovanje'', prikazuju metriku ''reakcija'' kao što su lajkovi, sadrže video-snimke sa automatskom reprodukcijom i imaju funkciju striminga i ''push'' obavještenja, prenose Nezavisne novine.

Kompanija Meta, u čijem vlasništvu su društvene mreže Facebook i Instagram, usprotivila se usvajanju zakona, uz obrazloženje da će navodno ograničiti roditeljsku diskreciju.

Iz Mete je saopćeno da kompanija podržava da federalni zakon koji propisuje da roditelji moraju da daju dozvolu svojoj djeci prije nego što ona preuzmu aplikacije društvenih mreža na svoje telefone.

U martu 2023. godine Juta je postala prva američka savezna država koja je usvojila zakon koji reguliše pristup djece društvenim medijima.