Nema otkaza

U ovoj firmi Chatbot radi posao za 700 ljudi

Autor: Biznis.ba
U ovoj firmi Chatbot radi posao za 700 ljudi
Foto: Unsplash

Švedska finansijsko - tehnološka kompanija Klarna koristi Chatbot kojeg pokreće vještačka inteligencija da bi obradila dvije trećine upita upućenih korisničkoj službi.

Ovaj posao inače obavlja 700 zaposlenih u punom radnom vremenu, u firmi koja se najviše bavi uslugama odloženog plaćanja.

Klarna ima 150 miliona korisnika širom svijeta i sarađivala je s kompanijom Open AI kako bi se na osnovu vještačke inteligencije kreirala aplikacija za razgovore s korisničkom službom. U prvom mjesecu Chatbot je imao 2,3 miliona razgovora, a Klarna procjenjuje da će ove godine zahvaljujući njemu uštjedeti 40 miliona dolara, piše Tajms, a prenosi portal Indeks.

Direktor kaže da neće biti otkaza.

Klijenti i dalje mogu da odaberu interakciju s agentima uživo ako to žele, a Klarna je dodala da to neće dovesti do otpuštanja, ističući da je prošle godine proširila svoje partnerstvo s drugim pružaocima usluga za korisnike.

Potencijalni utjecaj vještačke inteligencije na sigurnost radnih mjesta izazvao je zabrinutost u nekim sektorima. U septembru prošle godine izvršni direktor BT-a rekao je da će oko 10.000 radnih mjesta biti ukinuto jer najveća britanska telekomunikacijska grupa sve više usvaja automatizaciju i digitalizaciju iz novih tehnologija.

Klarna je objavila da je Chatbot bio na istom nivou kao i ljudski agenti po pitanju zadovoljstva korisnika, ali mnogo brži, rješavao je tipični zahtjev za manje od dva minuta, u poređenju s 11 minuta, koliko je do tada bilo potrebno. Također je omogućio preciznije odgovore, što je dovelo do pada ponovljenih upita od 25 posto.

Aplikacija temeljena na vještačkoj inteligenciji može da rješava upite o povratu novca, vraćanju proizvoda, probleme u vezi sa plaćanjem, otkazivanja, sporove i netačnosti računa. Može da govori 35 različitih jezika i dostupan je u 23 zemlje.

Klarna napreduje u planovima za potencijalni izlazak na berze u Sjedinjenim Američkim Državama, koji bi mogao biti jedan od najvećih ove godine, prema Blumbergu. Klarna razmatra postizanje tržišne kapitalizacije od oko 20 milijardi dolara, a rasprave o detaljima kao što su rokovi i procjena se nastavljaju.