za vašu sigurnost

Ukoliko prodajete laptop ili telefon ovo morate uraditi

Autor: Biznis.ba
Ukoliko prodajete laptop ili telefon ovo morate uraditi
Foto: Pexels


Ukoliko prodajete stari laptop ili mobilni telefon, trebalo bi da očistite uređaj od ličnih podataka.

Evo koje korake da preduzmete kako biste to učinili.

Napravite kopiju podataka (backup)

Prije nego što krenete da brišete sve lične podatke, napravite njihovu kopiju kako biste sačuvali sve što vam je bitno. Možda biste mogli da razmislite o tome da uskladištite svoje podatke na više mjesta - USB, cloud itd.

Uklonite sve naloge

Nije dovoljno samo da se odjavite iz aplikacije - već i da uđete u podešavanja i uklonite odatle sve naloge koji postoje na vašem uređaju.

Ukoliko imate Google Authenticator ili sličnu aplikaciju, prvo kopirajte podatke prije nego što prodate uređaj, a ako to nije moguće, napravite ključ sa svakog naloga na novom uređaju, pa obrišite aplikaciju sa starog.

Fabrička podešavanja

Kada vratite uređaj na fabrička podešavanja, obrisaće se svi vaši fajlovi ali i drugi podaci. Prije nego što to uradite, budite sigurni da ste napravili kopiju onoga što vam je važno, prenosi B92.

Pozovite profesionalce

Ako imate hard disk i niste sigurni kako da obrišete skroz podatke sa njega, tako da više niko ne može da im pristupi, obratite se profesionalcima koji vrše usluge uništavanja podataka.

Bacite i pojedinačne komponente

Ako bacate neku staru tehnologiju, preporučuje se da odvojite pojedinačne komponente. Tu spadaju RAM, hard diskovi ili SD kartice. Takođe, nije loša ideja ni da obrišete serijske brojeve kako ne bi došlo do zloupotrebe.