Napredak u tehnologiji

Video: Prvi muzički spot koji je napravila vještačka inteligencija

Autor: Biznis.ba
Video: Prvi muzički spot koji je napravila vještačka inteligencija
Foto: Screenshot

​OpenAI je uz pomoć Sore napravio prvi muzički spot koji je u potpunosti generisan vještačkom inteligencijom.

Spot za pjesmu "Worldweight" umjetnice Auguste Kemp, dostupan je na zvaničnom YouTube kanalu kompanije. Spot je, u najmanju ruku, jedinstven, kombinujući psihodelične vizualne elemente sa ambijentalnom muzikom.

U ovom videu, gledaoci se vode kroz različita okruženja - od oblačnih plaža do šuma sa oltarima, pa sve do scena koje podsjećaju na dijelove vanzemaljske tehnologije.

Važno je napomenuti da detalji o tekstualnim naredbama korištenim za kreiranje videa nisu otkriveni, ali je Kamp dijelila svoju inspiraciju za video, objašnjavajući da je video upravo onakav kakvim ga je zamislila prilikom stvaranja pjesme, piše Telegraf.

Ovo je primjer kako napredak u tehnologiji vještačke inteligencije omogućava umjetnicima da svoje vizije pretvore u stvarnost na prethodno nezamislive načine.

Interesantno je da spot "Worldweight" nije izolovan slučaj korištenja Sore za kreiranje originalnog sadržaja. Produkcijska kuća Shy Kids takođe je iskoristila ovu tehnologiju za stvaranje kratkog filma "Air Head", koji prati priču o čovjeku s balonom umjesto glave, dodatno pokazujući širinu mogućnosti koje Sora nudi u kreiranju vizuelnog sadržaja.