Primjena zakona

WhatsApp uskoro očekuje velika promjena

Autor: Biznis.ba
WhatsApp uskoro očekuje velika promjena
WhatsApp / Ilustracija

WhatsApp, kao i mnoge druge velike tehnološke platforme, morat će napraviti značajne promjene kako bi bio u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima Evropske unije.

Jedna od tih promjena je interoperabilnost s drugim platformama za razmjenu poruka.

Pomak prema interoperabilnosti prvo će uključivati tekstualne poruke, slike, glasovne poruke, video zapise i datoteke koje jedna osoba šalje drugoj.

U teoriji, ovo bi trebalo omogućiti korisnicima razgovor s ljudima na WhatsAppu putem aplikacija trećih strana, kao što su iMessage, Telegram, Google Messages i Signal, i obrnuto.

Međutim, sve zavisi o tome hoće li se pridružiti i druge firme, budući da još uvijek postoji zabrinutost oko toga kako će aplikacija u vlasništvu tvrtke Meta Platforms čuvati poruke sigurnima i šifriranima kada počne uključivati druge usluge.

U WhatsAppu vjeruju kako to mogu riješiti korištenjem istog protokola signala za šifriranje poruka. Meta je također otvorena za aplikacije koje koriste alternativne protokole šifriranja sve dok kompanije mogu dokazati kako 'dostižu sigurnosne standarde koje WhatsApp navodi u svojim smjernicama'.

Usluge trećih strana također će morati potpisati ugovor s Metom prije nego što se priključe na WhatsApp. Više pojedinosti o sporazumu očekuje se u ožujku.

Promjene su posljedica primjene Zakona o digitalnim tržištima, prema kojima je Meta izdvojena kao tvrtka s velikim brojem korisnika, za koju vrijedi niz pravila čiji je cilj promicanje konkurencije između različitih digitalnih usluga.

Rok za primjenu je mart ove godine. Kako bi to moglo izgledati u praksi pokazalo je otkriće novog odjeljka Third-party chats prošle godine, u koji bi trebale stizati poruke s drugih platformi, piše Verge.