izvještaj statcountera

Windows 10 dominira tržištem dok korisnici napuštaju Windows 11

Autor: Biznis.ba
Windows 10 dominira tržištem dok korisnici napuštaju Windows 11
Foto: Unsplash

Prema posljednjem izvještaju kompanije Statcounter, u aprilu 2024. godine bilježi se značajan pad udjela Windows 11 operativnog sistema na tržištu, koji je nastavio trend opadanja započet prethodnih mjeseci. Nakon što je u februaru dostigao rekordnih 28,16%, udio Windows 11 smanjio se na ispod 26%.

Statcounter navodi da je Windows 11 izgubio 0,97 procentnih poena, spustivši se sa 26,68% na 25,65%. U isto vrijeme, korisnici se očigledno vraćaju Windowsu 10, čije učešće na tržištu je prvi put od septembra 2023. premašilo 70%, beležeći rast od 0,96 procentnih poena.

Primjećeno je da Windows 11 gubi značajan broj korisnika u sred svog životnog ciklusa. Za razliku od Windows 8 i 8.1, koje su mnogi smatrali neuspješnim verzijama, Windows 11 bilježi pad u vrijeme kada nema novog nasljednika na vidiku. Iako Statcounter ne pruža potpuno tačne procene, pad od skoro tri procentna poena za sistem koji pokreće preko milijardu uređaja ne može se lako zanemariti.

Mnogi smatraju da Windows 11 i dalje ne nudi dovoljno prednosti koje bi opravdale prelazak na noviji sistem, pogotovo nakon što je Microsoft ukinuo neke od ključnih funkcija, kao što je podrška za Android u Windows okruženju. Dodatni problem predstavlja sve veći broj reklama, koje su često vrlo nametljive, što čini Windows 11 manje privlačnim, prenose Nezavisne novine.

Krajem mjeseca očekuje se da će Microsoft predstaviti nove AI funkcionalnosti za Windows 11, što bi moglo predstavljati prvi pravi razlog za prelazak sa Windows 10. Međutim, postoji bojazan da neće sve novine biti dostupne na postojećoj opremi, zbog čega korisnici koji ne planiraju nadogradnju svojih računara nemaju jak motiv da ostaju na Windows 11.

Iako je podrška za Windows 7 zvanično prestala još u januaru 2023, Statcounter izvještava da oko 3% računara i dalje koristi ovu verziju operativnog sistema. Iako je podrška za većinu aplikacija i pregledača prekinuta, neki razvojni timovi i dalje izdaju ažuriranja za Windows 7.