Brojne olakšice

Windows 11 ima četiri nove funkcije

Autor: Biznis.ba
Windows 11 ima četiri nove funkcije
Foto: Unsplash

Windows 11 Moment 5 služi kao priprema za Windows 11 24H2, i dok su neke funkcije nove, neke su znatno poboljšane. Evo četiri najbolja primjera.

Brisanje sistemskih aplikacija
Ako imate Windows 11 Moment 5, možete da deinstalirate veći broj unaprijed instaliranih aplikacija nego što je to ranije bilo moguće. Tu, na primjer, spadaju, Microsoft Edge, ali i druge aplikacije kao što su Camera ili Photos.

Bolji raspored
Prevlačenjem određenog prozora aplikacije do ivice ekrana, Windows 11 sada predlaže "inteligentan raspored".

Ako pomjerite strelicu preko ikone da biste povećali prozor, Windows 11 će prikazati ovo bez potrebe da držite i prevlačite prozor - ova funkcija se zove "Snap Layout", a nudi se više opcija za automatsko raspoređivanje prozora.

Ako često radite sa nekoliko aplikacija istovremeno, brzo ćete naučiti kako da koristite ovu funkciju, i bit će vam dragocjena.

Poboljšani Windows Airdrop
Sa Windows funkcijom "Nearby", također poznatom kao "Nearby Sharing", korisnici mogu lakše da dijele datoteke između Windows računara.

Ova funkcija je zasnovana na Airdropu koji ima macOS, a sa novim ažuriranjem korisnici mogu da kontrolišu više detalja dijeljenja — na primjer, ime računara kada koriste funkciju.

Lakše rješavanje problema
U budućnosti će opcija "Fix problems using Windows Update" biti dostupna u podešavanjima operativnog sistema, i to kada odete na System -> Recovery, prenosi B92.

Ako Microsoft pronađe šta je problem i postoji ažuriranje koje će vam pomoći da ga riješite, možete ga instalirati odatle.

Tokom procesa, Windows 11 se ponovo instalira koristeći trenutnu verziju. Sva podešavanja i podaci se čuvaju, pa je postupak sličan instalaciji sa clouda.