propao posao

Wiz odbio Google: Ništa od ugovora vrijednog 23 milijarde dolara

Autor: Biznis.ba
Wiz odbio Google: Ništa od ugovora vrijednog 23 milijarde dolara
Foto: Google

Wiz je napustio ugovor vrijedan 23 milijarde dolara kojim je planirano da ga preuzme Google, što bi bio najveći posao pretraživačkog diva ikada, rekavši zaposlenicima da će nastaviti s početnom javnom ponudom kao što je isprva planirao.

“Teško je reći ne takvim poniznim ponudama”, rekao je suosnivač Wiza Assaf Rappaport u memorandumu koji je CNBC dobio za svjetsku bazu zaposlenih kompanije.

Osoba koja je upoznata s načinom razmišljanja kompanije navela je zabrinutost protiv tržišne konkurencije i ulagača kao dio motivacije iza odluke o odlasku.

Rappaport je napisao da će se kompanija fokusirati na svoje sljedeće prekretnice: inicijalnu javnu ponudu i jednu milijardu dolara godišnjeg redovnog prihoda, oba cilja na koja je firma gledala mnogo prije nego što su pregovori sa Google-om objavljeni.

Ugovor bi gotovo udvostručio vrijednost startupa od 12 milijardi dolara u odnosu na posljednji krug finansiranja. Wiz je osnovan 2020. i rastao je velikom brzinom pod Rappaportom, koji je još u maju razmišljao o IPO-u, prenio je SEEbiz.

Wizovi sigurnosni proizvodi u oblaku uključuju prevenciju, aktivno otkrivanje i odgovor – niz koji se dopao velikim kompanijama i pomogao bi Googleu da se takmiči s Microsoftom koji takođe prodaje sigurnosni softver.

Alphabetov segment oblaka bio je pod pritiskom da raste usred konkurencije predvodnika Microsofta i Amazona, nešto u čemu bi posao s Wizom pomogao. Jedinica u oblaku postigla je profitabilnost 2023. nakon godina velikih ulaganja.

Dok Google Cloud bilježi dosljedan rast posljednjih godina, kompanija i njen izvršni direktor Thomas Kurijan suočavaju se s pritiskom da nastave sa rastom u nastojanjima da zauzmu posao tokom procvata AI.

Google nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentar.