Tech

Xiaomi je lansirao novi pametni telefon serije 14 usmjeren na fotografiju

Autor: Biznis.ba
Xiaomi je lansirao novi pametni telefon serije 14 usmjeren na fotografiju
Foto: Xiaomi

Kineski proizvođač potrošačke elektronike Xiaomi je u nedjelju lansirao za međunarodna tržišta svoj novi pametni telefon serije 14 koji je poboljšan umjetnom inteligencijom i usmjeren na fotografiju, zajedno s drugim nosivim uređajima.

Novi Xiaomi 14 Ultra telefon, koji proširuje suradnju tvrtke s njemačkim proizvođačem kamera Leica, uključuje konfiguraciju s četiri kamere, dok njegova kompaktnija verzija, Xiaomi 14, ima konfiguraciju s trostrukim kamerama, izjavio je Xiaomi u saopćenju.

Telefoni integriraju velike modele umjetne inteligencije u različite aplikacije, uključujući alat koji omogućuje stvaranje stenograma u stvarnom vremenu s konferencija, ili drugu funkciju koja omogućuje korisnicima da opišu fotografiju kako bi AI mogao pronaći u njihovoj galeriji, prenosi Reuters.

Tehnološke i telekomunikacijske tvrtke objavljuju nove proizvode i značajke pred godišnji Mobile World Congress (MWC) u Barceloni koji započinje u ponedjeljak, nadajući se da će uzbuđenje oko AI-a poboljšati poslovne izglede, iako mnogi stručnjaci smatraju da generativna AI može izazvati pravne ili etičke zabrinutosti.

Xiaomi je prošle godine bio treći na globalnoj razini po udjelu na tržištu pametnih telefona, s udjelom od 12,5% u globalnim otpremama, iza lidera Apple-a s 20,1% i Samsunga (005930.KS), koji je drugi s udjelom od 19,4% na tržištu, prema IDC-u.
Tvrtka je u nedjelju također predstavila nove nosive proizvode, uključujući Xiaomi Smart Band 8 Pro, Xiaomi Watch S3 i Xiaomi Watch 2, za koje tvrdi da su pogodni za sportske, zdravstvene i wellness aktivnosti.