sigurnosni rizik

Zbog veza s Rusijom SAD zabranjuju poslovanje Kaspersky

Autor: Biznis.ba
Zbog veza s Rusijom SAD zabranjuju poslovanje Kaspersky
Foto: X

Izvorno ruska sigurnosna kompanija pod sumnjom je da putem nje ruske vlasti ugrožavaju nacionalnu sigurnost SAD-a, pa će im prodaja novog softvera i ažuriranje postojećega biti zabranjeno u toj zemlji.

Vladajući u SAD-u objavili su da će zabraniti rad ruskoj sigurnosnoj kompaniji Kaspersky u svojoj zemlji. Ministrica trgovine Gina Raimondo izjavila je u četvrtak da Kaspersky predstavlja značajan sigurnosni rizik, primarno iz razloga što dolazi iz Rusije i što se bavi računarskom sigurnošću.

Nema prodaje ni ažuriranja
"Rusija je pokazala da ima kapacitet i namjeru iskorištavati ruske firme poput ove za prikupljanje osobnih podataka Amerikanaca i njihovo iskorištavanje i zato smo prisiljeni poduzeti akciju koju poduzimamo danas", kaže Raimondo. Objašnjenje o zabrani uključuje i činjenicu da softveri kompanije Kaspersky na računalima imaju visoke privilegije, što im može omogućiti krađu osjetljivih podataka, instalaciju zloćudnih programa ili uskraćivanje kritičnih zakrpi. Dodatno, Kaspersky trenutačno svojim rješenjima opskrbljuje i lokalne i državne vlasti, kao i pružatelje usluga kritične infrastrukture u SAD-u.

Prema odluci Ministarstva trgovine, Kaspersky više neće smjeti prodavati svoj softver u SAD-u, pa čak niti pružati usluge ažuriranja za licence koje su ranije prodane. Zabrana distribucije nadogradnji stupit će na snagu 29. septembra, a prodaja novih licenci bit će zabranjena 30 dana nakon toga. Ona će obuhvatiti i Kaspersky i njihove partnere preprodavače, prenosi Bug hr.

Iz kompanije su negirali da su uključeni u bilo kakve aktivnosti koje bi bile prijetnja nacionalnoj sigurnosti SAD-a i poručili da će se svim pravnim sredstvima boriti protiv zabrane. Kaspersky ima sjedište u Moskvi, ali i urede u preko 30 zemalja svijeta, ima više od 400 miliona poslovnih te 270.000 privatnih korisnika svojeg sigurnosnog softvera u više od 200 zemalja svijeta. Ovo im nije prva zabrana – od 2017. godine kompaniji je zabranjeno prodavati softver saveznim tijelima vlasti u SAD-u.