britanska firma

Zilch prikupio 125 miliona dolara finansiranja

Autor: Biznis.ba
Zilch prikupio 125 miliona dolara finansiranja
Foto: Unsplash

Britanska fintech firma Zilch priopćila je u srijedu da je prikupila 125 miliona dolara finansiranja duga od njemačkog bankarskog diva Deutsche Bank u dogovoru koji će pomoći firmi utrostručiti prodaju u sljedećih nekoliko godina i približiti se inicijalnoj javnoj ponudi.

Firma, koja kupcima nudi mogućnost kupnje artikala i otplate duga koji duguju u mjesečnim ratama bez kamata, rekla je da je dug strukturiran kao sekuritizacija, gdje se više kredita može pakirati zajedno.

Zilch je u početku dobivao kredite za svoje rate i druge kredite od privatnog kreditnog ogranka Goldman Sachsa. Firma je rekla da je ugovor s Deutsche bankom došao s fleksibilnijim uslovima i da će joj omogućiti povlačenje do ukupno 250 miliona funti (317,8 miliona dolara) kredita - uključujući od različitih banaka.

Philip Belamant, izvršni direktor i suosnivač Zilcha, primijetio je da su uslovi njegovog sporazuma s Goldman Sachsom bili korisni za mladi, brzorastući startup - ali u konačnici previše restriktivni. Zilchove potrebe za kapitalom ubrzale su se kako je posao sazrijevao i zahtijevao je kreditni aranžman koji je bio fleksibilniji, rekao je.

"Za nas, mislimo da je to velika prekretnica u fazi rasta firme, a to je da smo prošli kroz liniju koju imamo s Goldmanom, to je bio briljantan odnos i partnerstvo", rekao je Belamant za CNBC. "Ali sada ga pojačavamo na sekuritizaciju kako bismo mogli nastaviti s skaliranjem."

Dodatnih £150 miliona kredita bit će dostupni Zilchu kako firma bude nastavila rasti. Belamant je rekao da firma već planira sklopiti sporazume s drugim bankama kako bi podigla još duga u nadolazećim mjesecima.

Taj je potez znak kako novopečeni igrači nastavljaju udvostručavati svoje proizvode i rast kredita, čak i dok se veći aktualni igrači u financijama i tehnologiji povlače s nekada živahnog tržišta.

Ove sedmice Apple je najavio da će zatvoriti svoj BNPL program, Pay Later, koji je korisnicima omogućavao da kupovinu dijele na četiri beskamatne rate. Umjesto toga, integrirat će usluge trećih strana od firmi kao što su Affirm i Citi. U međuvremenu, Goldman Sachs je nedavno prodao Greensky, firmu BNPL koju je kupio 2021.

Belamant je rekao da će s dodatnim kapitalom od £100 miliona put firme prema IPO-u vjerovatno biti ubrzan, a Zilch trenutno namjerava izaći na berzu u sljedećih 12 do 24 mjeseca.

Ugovor će pomoći Zilchu da ostvari 3 milijarde funti bruto prodaje do 2026., rekao je Belamant. Objasnio je da za svaku £1 podignutog duga, Zilch može generirati 30 £ bruto vrijednosti robe (GMV) — kombiniranu vrijednost prodaje obrađene na njegovoj platformi. Dakle, sa 100 miliona funti kapitala, to će dovesti do 3 milijarde funti bruto prodaje.

Zilch je već generirao više od 2,5 milijardi funti u GMV-u od svog osnivanja 2018. Firma je prijavila prihode od 30 miliona funti (38 milijuna dolara) u 12 mjeseci zaključno s martom. Gubici su iznosili 71,7 miliona funti, neznatno manje od prošlogodišnjeg gubitka od 78,3 miliona funti.