Speed ​​Park Track

Arapi grade stazu sa zavojem na visini od 108 metara

Autor: Biznis.ba
Arapi grade stazu sa zavojem na visini od 108 metara
Speed ​​Park Track

Jeste li ikada čuli za Qiddiya City? Samo 40 minuta vožnje od Rijada, glavnog grada Saudijske Arabije, nalazi se ovaj zabavni centar.

Proteže se na impresivnih 360 četvornih kilometara, s 25 novih četvrti, 27 atrakcija, 275 vožnji i 12 tematskih parkova.

Staza budućnosti

Qiddiya City u Saudijskoj Arabiji sprema dodati uzbudljivo poglavlje svojim atrakcijama uvođenjem Speed ​​Park Tracka, koji bi potencijalno mogao postati sljedeće traženo odredište Formule 1.

Smješten u zadivljujućoj pozadini planina Tuwaiq, Speed ​​Park Track nije vaša prosječna trkaća staza. Dizajnirali su je dvojica najvećih eksperata u ovoj branši - bivši austrijski vozač Formule 1 Alex Wurz i poznati njemački dizajner staza Hermann Tilke - a ova je staza projektovana s nevjerovatnom preciznošću i strašću.

Dijelom ulična, dijelom prava staza

Ono što izdvaja Speed ​​Park Track je spoj funkcionalnosti i vrhunske tehnologije. Staza se proteže krajolikom grada Qiddiya, imati će 21 zavoj i može se pohvaliti s nevjerovatnih 108 metara uspona po krugu, što je prava vožnja toboganom za vozače i gledaoce.

Uzdižući se hrabro 20 spratova iznad nivoa tla, Speed ​​Park Track je remek-djelo podijeljeno u dva karakteristična dijela: jedan je dio ulična kružna staza, a drugi munjevito brz dio otvorene staze.

Staza se neprimjetno integrira u susjedstvo i atrakcije, nudeći obožavaocima razne terase za gledanje kako bi uhvatili svaki zaokret i trenutak koji oduzima dah.

Pilot Formule 1 Lando Norris je oduševljen: "Vidio sam video i slike i izgleda prilično ludo. Saudijce poštujem jer smišljaju lude stvari i pokušavaju postići da budu cool kao što izgledaju.

Imate mnogo mjesta koja nisu ni blizu tako živahna i zabavna. Dakle, ako želite da ljudi budu privučeni sportom općenito, ne želite da to bude samo staza usred ničega na koju niko ne ide."

Inače, procjene kažu da će samo staza koštati 480 miliona dolara, prenosi Index.