Raritet

Cijena popravka Lexusovog hipersportaša nadilazi pojam 'skupo'

Autor: Biznis.ba
Cijena popravka Lexusovog hipersportaša nadilazi pojam 'skupo'
Foto: Youtube / ThatDudeinBlue

Lexusov hipersportaš je pravi raritet na cesti, vjerojatno rjeđi i od Chirona.

Proizvedeno ih je svega 500 primjeraka, a neki od njih već su otišli u vječna lovišta. Vrhunski sportski automobil iz najboljih Toyotinih pogona nije jeftin u održavanju, a posebno je zahtjevan kad su potrebni opsežniji zahvati. Kombinacija karbona, V10 motora i izuzetno rijetke ponude samo idu u prilog toj predodžbi.

Konkretni primjerak je prošao čuda, ali još uvijek za njega ima nade. Stradao je početkom januara kada je vlasnik na jednom okupljanju precijenio svoje mogućnosti i pretjerao sa gasom. Kolovoz je bio mokar te nije trebalo puno da izgubi kontrolu nad automobilom. Ispriječio mu se hidrant, a to će ga u konačnici stajati skupo.

Ustvari, cijena popravka sasvim sigurno nadilazi pojam "skupo". Suvozačeva vrata imaju ogromnu rupu, a pošteno je stradao i stražnji kraj. Nedostaje i stražnji odbojnik, udarac je dobio i trostruki završetak ispuha.

Dobra je vijest da se zračni jastuci nisu aktivirali, kao i da je interijer u pristojnom stanju. Isto vrijedi i za V10, dragulj strojogradnje na čijem razvoju je svoj obol dala Yamaha.

Ipak, cijena neće biti mala. Prema riječima vlasnika, samo vrata stoje oko 40.000 dolara, a cjelokupan popravak mogao bi prijeći iznos od pola miliona dolara. Podsjetimo, LFA je u startu stajao 375.000 eura, a trenutno na aukcijama postiže cijene između 800.000 i milion eura.

Jedino pitanje je kakvi su afiniteti vlasnika. Hoće li popraviti auto ili za isti iznos kupiti novi Ferrari. Odgovor je sasvim očekivan.