Video

Coca-Cola Zero Sugar se predstavlja kroz nostalgiju i tehnološke inovacije

Autor: Biznis.ba
Coca-Cola Zero Sugar se predstavlja kroz nostalgiju i tehnološke inovacije
Foto: Courtesy of Coca-Cola

"Pjesma 'It's Gonna Be Me' dodaje dašak nostalgije iz 2000-ih u naporu koji privlači Gen Z kupce ka boljoj varijanti Cole.

Coca-Cola prepušta mikrofon Zero Sugar-u dok niskokalorično piće i dalje ostaje vodeći pokretač rasta za giganta mekog pića. Ova marketinška strategija, koja koristi napredne tehnologije, najnovija je verzija platforme za poruke "Best Coke Ever?" koja je predstavljena 2021. godine, a koja ističe Zero Sugar u portfelju kompanije. Ovaj put, Coca-Cola cilja da se poveže sa potrošačima Generacije Z, koji su se okupili oko aplikacija poput TikToka i izrazili naklonost prema Y2K trendovima, zbog čega je izabrana mega-hit pjesma iz 2000-ih "It's Gonna Be Me." Agencija WPP’s Open X, predvođena AKQA i Ogilvy, vodila je kampanju.

"Ovo je naša najdigitalnija i najprisutnija inicijativa do sada, koja uključuje uzbuđenje nostalgije sa kampanjskom himnom koja je već ponovo popularna širom svijeta, ali korištena na zaista inovativan način," rekla je Oana Vlad, direktorica globalne strategije za The Coca-Cola Company, u saopćenju za medije.

Coca-Cola nastavlja eksperimentirati s primjenom AI u marketingu, nadograđujući svoje ranije uloge u generativnoj AI prošle godine. U ovom slučaju, verzija AI tehnologije nazvana algoritam za detekciju objekata korištena je za detaljnu analizu fizičkih karakteristika boca Coca-Cole kako bi se dizajnirala tipografija koja bi mogla pravilno dočarati glas Zero Sugar-a.

Taj koncept doslovno je prikazan u novom nizu digitalnih reklama "Taste That Speaks For Itself", koje prikazuju govoreće proizvode Coca-Cola Zero Sugar kako se bore da ih kupe u trgovini, raspravljaju tokom večere u dvoje i pokušavaju održati streaming platformu aktivnom nakon što gledalac zaspi na kauču. Coca-Cola omogućava potrošačima da dožive Zero Sugar kroz TikTok filter, koji će biti promovisan uz pomoć influencera na platformi vlasništvu ByteDance-a.

Dodatni medijski elementi uključuju eksperimentalno uzorkovanje koje obuhvata novu vrstu digitalnih prodajnih automata; digitalne prikaze i ne-tradicionalne vanjske reklame koje prikazuju tipografiju i druge prilike za uzorkovanje; i promotivne aktivnosti u trgovinama koje ciljaju zaustaviti kupce svojim "poremećajnim" metodama poput senzora pokreta i zvučnih efekata.

Veći marketinški naglasak iza Zero Sugar-a dodaje se stalnom protoku vijesti iz Coca-Cole ove godine. Sljedeće sedmice, brend će lansirati prvi trajni dodatak svojem portfelju cola proizvoda u posljednje tri godine, varijantu sa ukusom maline nazvanu Coca-Cola Spiced, koja dolazi u verzijama bez i sa šećerom. Platforma Coca-Cola Creations, usmjerena na eksperimentalne okuse s ograničenim trajanjem, također ostaje aktivna, a sljedeća premijera usmjerena je na gazirani napitak koji ima cilj uhvatiti okus suza radosti, te se također oslanja na popularnost TikToka.

Coca-Cola je zabilježila rast neto prihoda od 7% u odnosu na prethodnu godinu, dosegnuvši 10,8 milijardi dolara u četvrtom kvartalu, prema saopćenju o zaradi objavljenom u utorak. Obim prodaje je opao u Sjevernoj Americi, ključnom tržištu, ali su rezultati podržani višim cijenama.