Nisu se proslavili u kinima

Deset odličnih filmova koji se smatraju komercijalnim neupjesima

Autor: Biznis.ba
Deset odličnih filmova koji se smatraju komercijalnim neupjesima
Kino / Ilustracija

Komercijalni uspjeh nije uvijek mjerilo kvalitete filma. Neki od najboljih filmova u historiji nisu se proslavili na kino kasama, ali su uspjeli pokupiti pozitivne kritike.

Naprimjer, film Iskljupljenje u Shawshanku koji se danas smatra jednim od najboljih filmova svih vremena, predstavljao je ogroman neuspjeh za studio Columbia Pictures dok se prikazivao u kinima jer jednostavno nije uspio pobijediti konkurenciju. No, čim je došlo vrijeme za dodjelu Oscara, film je pokupio brojne nominacije i stekao slavu koju zaslužuje.

Ovogodišnja akcijska komedija Argylle već se smatra prvim visokobudžetnim neuspjehom 2024. godine. Film redatelja Matthewa Vaughna zaradio je samo 17 miliona dolara tokom prvog vikenda prikazivanja, a stručnjaci predviđaju da vjerovatno neće zaraditi ni 100 miliona dolara, iako je imao budžet od 200 miliona dolara.

U čast filmovima koji nisu uspjeli ostvariti profit na kino kasama, časopis Variety izdvojio je popis od 38 odličnih filmova za koje se smatra da su komercijalni promašaji. U nastavku pogledajte 10 filmova s popisa.

Beau is Afraid

Nakon uspjeha filmova Hereditary i Midsommar, režisera Arija Astera, studio A24 odlučio je riskirati i uložiti 35 miliona dolara u Asterov najnoviji film, Beau is Afraid. Trosatni film, koji miješa elemente horora, komedije i drame, prikazuje nadrealističnu odiseju anksioznog muškarca Beaua, koji pokušava doći do kuće svoje majke.

Beau is Afraid zaradio je samo 11 miliona dolara, no Aster vjeruje da je to njegov najbolji film, a neki kritičari slažu se sa njim i vjeruju da bi film mogao postati kultni klasik.

Dumb Money

Čak ni zvjezdana glumačka postava, koju su činili Paul Dano, Pete Davidson, America Ferrera, Nick Offerman i brojni drugi, nije uspjela spasiti biografsku komediju-dramu Dumb Money, režisera Craiga Gillespieja. Film je prikazivao porast dionica kompanije GameStop iz 2021. godine, do kojeg je došlo nakon što su mali investitori sa Reddita pokupovali veliki broj dionica i tako im digli cijenu, što je dovelo do velikih gubitaka za hedge fondove koji su se kladili na pad dionica.

Film je zaradio 20 miliona dolara, što nije bilo dovoljno ni da pokrije troškove budžeta od 30 miliona dolara. Variety vjeruje da je film prošao loše na kino kasama jer glumci zbog štrajka nisu smjeli promovisati film.

The Fabelmans

Steven Spielberg je jedan od najprofitabilnijih režisera u Hollywoodu, ali čak i on ponekad ima komercijalne promašaje. Drama The Fabelmans, koja je inspirisana događajima iz Spielbergovog života, jedan je od tih promašaja. Iako je film dobio čak sedam nominacija za Oscara, zaradio je samo 42 miliona dolara, dok je budžet iznosio 40 miliona dolara.

Babylon

Babylon, režisera Damiana Chazellea, podijelio je i redatelje i kritičare. Film prikazuje raskalašene živote zvijezda nijemih filmova u razdoblju 1920-ih i 1930-ih, no to nije bilo dovoljno da privuče filmsku publiku. Studio Paramount potrošio je minimalno 80 miliona dolara na Babylon, ne računajući troškove marketinga, a film je zaradio 63 miliona dolara širom svijeta.

Nightmare Alley

Nightmare Alley iz 2021. godine, u režiji Guillerma del Tora, zaradio je samo 37 miliona dolara, što nije bilo dovoljno da pokrije troškove budžeta koji je iznosio 60 miliona dolara.

Nightmare Alley toliko je oduševio Martina Scorsesea, da je slavni redatelj molio ljude da ga idu gledati u kina. Bradley Cooper je u filmu utjelovio sitnog prevaranta koji se zaposli u cirkusu, samo da bi godinama kasnije postao jedan od najpoznatijih iluzionista u državi.

The Last Duel

Pandemija koronavirusa imala je negativan utjecaj na cijelu filmsku industriju, a jedna od najvećih žrtvi bio je historijski film Ridleyja Scotta iz 2021. godine. Smješten u srednjovjekovnu Francusku, film je pratio život plemkinje Marguerite de Carrouges (Jodie Comer), koju je silovao vitez Jacques Le Gris (Adam Driver). Kako bi obranio čast svoje žene, Jean de Carrouges (Matt Damon) izaziva Le Grisa na dvoboj do smrti.

Film je zaradio samo 30 miliona dolara širom svijeta, dok su troškovi snimanja iznosili preko 100 miliona dolara. Scott je za neuspjeh filma okrivio milenijalce jer previše vremena provode na mobitelima.

“Milenijalci ne žele naučiti ništa ako im to ne pokažete na mobitelima”, izjavio je tada slavni režiser.

Ad Astra

Psihološki naučnofantastični film Ad Astra, koji je režirao James Gray, nije bio toliki neuspjeh kao ostali filmovi sa popisa. No, s obzirom na visoke troškove produkcije, odličnu priču i zvjezdanu glumačku postavu u kojoj su se našli Brad Pitt, Tommy Lee Jones, Ruth Negga, Liv Tyler i Donald Sutherland, očekivanja su bila veća.

Ad Astra prati astronauta koji u svemirskoj misiji pokušava pronaći svog davno izgubljenog oca, čija potraga za vanzemaljcima ugrožava ostatak čovječanstva. Film je oduševio kritičare i zaradio 135 miliona dolara širom svijeta. Pretpostavlja se da je budžet za film iznosio oko 100 miliona dolara.

Annihilation

Naučnofantastični horor Annihilation, sa Natalie Portman u glavnoj ulozi, prati grupu istraživača koji ulaze u misterioznu zonu karantene, nazvanu The Shimmer, u kojoj je došlo do mutacije živog svijeta zbog utjecaja vanzemaljaca.

Film je pokupio brojne pohvale kritičara, a neki od njih su ga usporedili sa filmom Stalker, legendarnog režisera Andreja Tarkovskog. No, u kinima je zaradio nešto više od 43 miliona dolara, iako je budžet iznosio oko 50 miliona dolara.

Blade Runner 2049

Prateći stope svog prethodnika iz 1982. godine, Blade Runner 2049 također je bio komercijalni promašaj. Prema Varietyju, studio Alcon Entertainment izgubio je oko 80 miliona dolara na Blade Runner 2049. Uprkos tome, film je osvojio četiri Oscara i ostao je zapamćen kao jedan od najboljih naučnofantastičnih filmova svih vremena.

The Iron Giant

Premda ga danas i filmski stručnjaci i prosječni gledatelji smatraju jednim od najboljih animiranih filmova svih vremena, The Iron Giant iz 1999. godine bio je veliki promašaj na kino blagajnama. Troškovi produkcije filma iznosili su nevjerovatnih 70 miliona dolara, no, film je zaradio samo 23 miliona dolara u SAD-u.

Ostatak Varietyjevog popisa pogledajte ovdje.