Video

Dva nova modela na crash testu zaradila nula zvjezdica

Autor: Biznis.ba
Dva nova modela na crash testu zaradila nula zvjezdica
Foto: screenshot

Kineska električna limuzina MG 5 i indijski SUV Mahindra Scorpio na australskim standardnim crash testovima su prošli katastrofalno loše, iako je riječ o novim modelima automobila

Dok se evropski institut za testiranje sigurnosti novih automobila Euro NCAP pohvalio nizom rezultata novih modela automobila s mahom pet zvjezdica, u Australiji je priča malo drugačija, piše autonet.hr.

Tamošnji je pandan tog instituta koji pokriva Australiju i Novi Zeland, ANCAP, upravo objavio rezultate dvaju razočaravajućih testiranja novih automobila. Od mogućih pet zvjezdica, oni su na standardiziranom setu testova zaradili, to jeste nisu zradili niti jednu zvjezdicu.

Kineska električna limuzina MG 5 i indijski SUV Mahindra Scorpio nisu zadovoljili niti najmanje sigurnosne zahtjeve za barem jednu zvjezdicu. Niz ograničavajućih faktora utjecao je na takav rezultat, od fizičke zaštite putnika prilikom nezgode, pa do aktivnih sustava zaštite i izbjegavanja sudara.

U mnogim slučajevima kod oba modela pokazalo se da im nedostaju sustavi aktivne i pasivne zaštite, kakvi su danas već postali standard kod novih automobila. “Oba proizvođača podcijenila su očekivanja današnjih kupaca kad je riječ o sigurnosti”, kažu iz ANCAP-a.

U slučaju modela MG 5, pokazalo se da on vrlo loše štiti putnike pri zamaknutom ili punom frontalnom sudaru, a ima loš ugrađeni sistem sigurnosnih pojasa, koji stavlja prevelika opterećenja na glavu i vrat putnika, pogotovo djece. Nedostaju mu sistemi automatskog kočenja u opasnim situacijama, sistem praćenja budnosti vozača kao i onaj za alarmiranje u slučaju da dijete ostane zaključano u vozilu.

Mahindra Scorpio polučio je promjenjivi uspjeh u crash testovima, a negativnu ocjenu zaslužio je primarno zbog visokog utvrđenog rizika od ozljeda glave, vrata i prsa kod nižih putnika na stražnjoj klupi. Nedovoljno kvalitetnim pokazao se ponovno sistema pojasa, koji su se prije glavnog udara čak i otkopčali. Trećem redu sjedala u ovom SUV-u nedostaju zračni jastuci, a automobil nema baš nikakve sisteme aktivne sigurnosti.

- MG 5 i Mahindra Scorpio prvi su put pušteni na tržište novih automobila u Australiji i Novom Zelandu ove godine, no jasno je da su njihove sigurnosne značajke nekoliko generacija iza onoga što vidimo kod gotovo svakog novog automobila koji je danas u prodaji. Ovo je snažan podsjetnik da svi automobili ne nude istu razinu sigurnosti, čak i kada su potpuno novi modeli u pitanju, zaključuje ANCAP.