Pola stoljeća tradicije

Kultni Volkswagenov Golf slavi 50. rođendan

Autor: Biznis.ba
Kultni Volkswagenov Golf slavi 50. rođendan
Foto: Volkswagen

Najuspješniji Volkswagenov model globalno i najprodavaniji evropski automobil u historiji danas, 29. marta 1974. godine, prvi put je ušao u serijsku proizvodnju. Od tada je proizveden u 37 miliona primjeraka

Prije tačno pola stoljeća, Volkswagen je u Wolfsburgu započeo sa serijskom proizvodnjom svojeg novog automobila, tada zamišljenog kao nasljednika Bube.

Malo je ko tada mogao naslutiti da će Golf, kako su ga nazvali, postati globalno najpopularniji model te marke i da će postati najprodavaniji automobil u historiji na tlu Evrope.

No, danas, 50 godina kasnije, to je ostvareno – Golf je u osam generacija proizveden u 37 miliona primjeraka, što znači da je u prosjeku svakoga dana u svijetu, u proteklih 50 godina, prodano više od 2.000 Golfova.

Prva generacija Golfa u prodaju je stigla u 1974., donoseći veliku promjenu: umjesto zaobljenih krivulja Bube i straga smještenog motora, donio je ravne linije (kao i njegovi suvremenici Passat i Scirocco), sprijeda montirani motor te "vjetrovita" imena modela, koja će ući u legendu.

Kupci su tada bili impresionirani modernim vozilom, konceptom vožnje kakvu je nudio, varijabilnim interijerom te novim dizajnom, pa je Golf već do listopada 1976. ubilježio milion prodanih primjeraka.

Od tada, tvornica u Wolfsburgu je sklopila oko 20 miliona Golfova svih generacija, dok je preostalih 17 miliona nastalo u Belgiji, Brazilu, Kini, Maleziji, Meksiku, Slovačkoj, Južnoafričkoj Republici te ostalim VW-ovim pogonima u Njemačkoj.

Uprkos tome, svaki Golf donio je poznati njemački "štih" tehnologije i inženjerstva, vole se danas pohvaliti iz Volkswagena.