Ozbiljna kašnjenja

Mađarska završila svoj dio Koridora 5c, Hrvatska iduće godine, BiH ni do 2030.

Autor: Biznis.ba
Mađarska završila svoj dio Koridora 5c, Hrvatska iduće godine, BiH ni do 2030.
Foto.: Autoceste FBiH

Koridor Vc je definisan na konferenciji održanoj u Helsinkiju 1997. godine, a povezuje Panonsku nizinu, područje Dunava sa centralnim Jadranom, te se proteže od Budimpešte kroz Osijek i Sarajevo do luke Ploče.

Mađarska je potpuno završila svoj dio izgradnje koridora, a zadnja dionica izgrađena je u proljeće ove godine. Hrvatska će posljednju dionicu završiti 2025. godine, a preostalo je još pet kilometara prema granici s Mađarskom.

Najveći dio Koridora 5c prolazi kroz BIH, gdje je izgrađeno nešto više od trećine koridora kroz BiH.

Izgrađene su dionice: Most Svilaj (granica RH) - Odžak, dužine 10,2 km, Zenica - Sarajevo - Tunel Ivan (FBiH) dužine oko 100 km, te na samom jugu države, dionice Buna (FBiH) - Počitelj (FBiH) dužine 7,2 km i Zvirovići (FBiH)- granica RH, dužine 9,7 km.

Ostale dionice su tek u izgradnji i dionice koje su tek u planu.

Dionica od 36 kilometara Odžak FBiH - Johovac (RS) tek je u planu da se gradi. Nije poznato kada će. Dionica od 67 kilometara, tj. od Rudanke (RS) do (Zenice - sjever (FBiH) je u izgradnji, osim dionice Ozimice - Poprikuše (FBiH) 12,8 km koja je tek u planu i ne zna se uopće kada će početi radovi.

Cesta od Rudanke (RS) do Putnikovog brda (FBiH), dužine 5,3 km je u izgradnji, a trebala je biti završena u proljeće ove godine, kao i Putnikovo brdo - Medakovo (FBiH), dužine 8,5 km. Očekivani rok za kraj radova na ovoj dionici do Medakova je sredina 2025. godine.

Dionica od 21,5 km Medakovo (FBiH) - Ozimice (FBiH) je u izgradnji. Očekivani rok za kraj radova je sredina 2026. godine. Nova dionica koja je u izgradnji je Poprikuše (FBiH) - Zenica-sjever (FBiH) dužine 19 km. Ono što je interesantno na ovoj dionici da je podjeljena na četiri poddionice i na sve četiri su rokovi probijeni.

Tu dolazi ponovo do problema jer dionice poslije Tunela Ivan (FBiH), Tunel Ivan - Ovčari (FBiH), dužine, 10,7 km, Ovčari (FBiH) - Konjic - Tunel Prenj (FBiH), dužine 10,1 km, Tunel Prenj (FBiH) 12km, Tunel Prenj - Mostar - sjever (FBiH) 12,4 km, Mostar - sjever (FBiH) - Mostar - jug (FBiH), dionica od 14,2 km, Mostar - jug (FBiH) - Tunel Kvanj (FBiH) dužine 9,2 km, Tunel Kvanj (FBiH) - Buna (FBiH) dužine 5,2 km su tek u planu i ne zna se kada će početi radovi.

Posljednja dionica koja je makar u izgradnji je dionica Počitelj (FBiH) - Zvirovići (FBiH), dužine 11,2 km. U toku su završni radovi i asfaltiranje. Neočekivano je ova dionica još u izgradnji zbog problema sa mostom Počitelj.

Suma sumarum, Mađarska je završila kompletan koridor, Hrvatskoj je ostalo još 5km i očekuje se brz završetak, dok za našu zemlju završetak radova ostaje nepoznanica jer brojne dionice nisu ni počele s radom. Planirano je da koridor Vc u BiH bude završen 2030. godine, ali to neće biti moguće.