Dužine 21 kilometar

Medakovo - Ozimice: Najduža i najskuplja dionica na Koridoru 5c

Autor: Biznis.ba
Medakovo -  Ozimice: Najduža i najskuplja dionica na Koridoru 5c
YouTube

U sklopu 50 kilometara autoceste koja se gradi od Zenice ka sjeveru države je i najskuplja i najduža dionica na Koridoru 5C, a to je Medakovo - Ozimice dužine 21,5 km i vrijednosti blizu pola milijarde eura.

Ugovor je potpisan 9. marta 2023. godine, a izvođač radova je “Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S.” iz Turske. Radi se o kompaniji koja je do sada realizirala niz projekata na autoputu. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 361.753.355 eura bez PDV-a, s rokom završetka izgradnje od 30 mjeseci nakon uvođenja izvođača u posao.

Ovo je trenutno najveći ugovor na Koridoru 5C i najduža dionica koja se trenutno radi.

U toku je i tenderska procedura za ugovaranje preostale, posljednje dionice na sjevernom djelu Koridora 5C od Maglaja do Žepča dužine 12 kilometara, čime će biti kompletiran sjeverni dio autoceste kroz BiH. Plan je da se građani BiH od Poprikuša (Žepče) do entitetske linije gdje se nastavlja autoput kroz entitet RS, voze već u junu 2026. godine.

Od sjevera ka jugu prva je dionica Putnikovo brdo - Medakovo dužine 8,5 kilometara i gradi se na području općine Tešanj, općine Usora i općine Doboj Jug. Početak trase je na izlazu iz tunela Putnikovo brdo 2 na međuentitetskoj liniji, a završava poslije petlje Medakovo.