Forest City

Megaprojekt od 100 milijardi dolara pretvoren u 'grad duhova'

Autor: Biznis.ba
Megaprojekt od 100 milijardi dolara pretvoren u 'grad duhova'
YouTube

Prije godinu dana, 30-godišnji Nazmi Hanafiah, informatički inženjer, preselio se u Forest City, veliki stambeni kompleks kojeg je Kina izgradila u Johoru, na jugu Malezije.

Nazmi je ondje iznajmio jednosobni stan s pogledom na more, no nakon samo šest mjeseci bilo mu je dosta i nije želio živjeti u, kako kaže, gradu duhova.

- Nije me bilo briga za depozit, za stan, za novac... Samo sam morao izaći odavde, rekao je i dodao da je tamo bio jako usamljen, sam sa svojim mislima.

Najveći kineski izvođač nekretnina, Country Garden, predstavio je Forest City kao mega projekt vrijedan 100 milijardi dolara u okviru inicijative ‘Pojas i put‘ 2016. godine. Tada je kineski nekretninski boom bio u punom jeku.

U Maleziji je plan Country Gardena bio izgraditi ekološki prihvatljivu metropolu s golf terenom, vodenim parkom, uredima, barovima i restoranima. Rekli su da će Forest City biti dom za gotovo milijun ljudi. No osam godina kasnije, izgrađeno je samo 15% ukupnog projekta, a useljeno je tek u nešto više od jedan posto ukupno izgrađenih stanova. Country Garden se suočava s dugovima od gotovo 200 milijardi dolara.

Forest city je zapravo bio usmjeren na domaće kinesko tržište, nudeći ambicioznima priliku za drugi dom u inozemstvu. Prodajne cijene bile su nedostižne većini običnih Malezijaca. Za kineske kupce, nekretnina u Forest Cityju bila bi investicija koja bi se mogla iznajmiti lokalcima ili koristiti kao kuća za odmor. No u stvarnosti je izolirana lokacija Forest Cityja izgrađena na obnovljenim otocima daleko od bližeg većeg grada Johor Bahrua, odbila je potencijalne stanare, a grad je dobio nadimak ‘Grad duhova‘.