Jeff Capps

Napustio posao u Americi i otišao na Antarktiku, gdje zarađuje 74.000 eura godišnje

Autor: Biznis.ba
Napustio posao u Americi i otišao na Antarktiku, gdje zarađuje 74.000 eura godišnje
Jeff Capps

Amerikanac Jeff Capps radio je kao automehaničar u Denveru, a onda se u jednom periodu života odlučio za veliku promjenu.

Godine 2019. otišao je na Južni pol, gdje sada radi na polarnoj stanici Amundsen-Scott.

"Radio sam kao mehaničar i prijatelj mi je rekao da traže nekog ko će održavati vozila na Južnom polu. Odmah sam mu rekao da me zapiše", ispričao je 33-godišnji Jeff za Mirror. Na Južnom polu, kaže, godišnje zarađuje oko 74.000 eura.

Jeff kaže da se na Južnom polu osjeća kao da živi na velikom brodu. Tamo je upoznao i svoju partnericu Michelle, koja je neko vrijeme radila u ugostiteljstvu. Tvrdi da je život na Antarktici sasvim normalan iako je najbliža trgovina udaljena 3200 km i da su uslovi za život dobri - ako ste u zatvorenom prostoru.

@thejeffcapps One of the craziest places in the world to spend the winter. But certainly one of the most rewarding. #southpole #antarctica #antarctic #frozen #extreme #winteriscoming ♬ original sound - thejeffcapps

"Neki bi mislili da bi se smrznuli vani, ali nije toliko strašno..."

"Ako ne otvarate vrata, imate osjećaj da ste u dobrom hotelu. Imamo sjajne kuhare, a temperatura u stanici je takva da možete šetati u kratkim rukavima. Zadnji put kad sam brojao, bilo nas je 43 tu. Tako se izgradi zajednica, viđate te ljude svaki dan... Sve je predivno dok ne otvorite vrata. Onda se sve mijenja", ispričao je Jeff, koji je jednom prilikom radio na -76°C.

"Neki bi mislili da bi se smrznuli vani, ali nije toliko strašno kako zvuči. Najčudnije je što se nikad nisam počeo tresti od hladnoće niti sam se smrznuo do kostiju. Najgore je kad vam hladnoća zahvati dio tijela koji nije pokriven. Tad imate osjećaj kao da gori, kao da vas tu neko bode nožem. Zimi je vani ludo i uvijek je mrak", rekao je Jeff.

@thejeffcapps It wasnt as easy as the other video made it look #southpole #antarctica #antarctic #frozen #iceicebaby #outtakes #funny ♬ original sound - thejeffcapps

Jeff nerijetko o svom životu na Južnom polu objavljuje na TikToku. U jednom od ranijih videa Jeff je pokazao da na ovako niskim temperaturama nosi nekoliko slojeva odjeće - obavezno stavlja i kapu, kapuljaču, šal i jako debele rukavice. U trenutku kad se snimao, temperatura na Antarktici je bila -73 stepena.

@thejeffcapps This is the sound of the ultra-dry snow crunching at the South Pole #southpole #antarctica #antarctic #snowcrunch #satisfyingvideo ♬ original sound - thejeffcapps

Naime, prije 14 godina na Antarktici je izmjerena temperatura -93.2°C, što je zasad najniža izmjerena temperatura u prirodi na Zemlji.