Stegosaurus Apex

Novi rekord: Kostur dinosaurusa prodat za 44,6 miliona dolara

Autor: Biznis.ba
Foto: X.com

Kostur dinosaurusa prodan je za 44,6 miliona dolara (34 miliona funti) na aukciji u Sotheby'su u New Yorku što je najveća cijena ikad plaćena za neki fosil.

Biljojedni stegosaurus - nadimka Apex - visok je 3,4 metra i dug 8,2 metra od nosa do repa, i "rangira visoko među najkompletnijim kosturima ikad pronađenim", saopćio je Sotheby's.

Prodan je anonimnom kupcu, koji je rekao: "Apex je rođen u Americi i ostaje u Americi" - što se vidi kao nagovještaj da bi mogao biti posuđen nekoj američkoj instituciji.

Apex je slučajno otkrio paleontolog 2022. godine u blizini grada s prikladnim imenom Dinosaur, u zapadnoj američkoj državi Colorado.

"Najsavršeniji stegosaurus koji se pojavio na aukciji, 'Apex' je danas ušao u historiju prodavši se za 44,6 miliona dolara na Sotheby'su, postavši najvrijedniji fosil ikad prodan na aukciji", nevedeno je saopćenju aukcijske kuće Sotheby's.

Fosil je premašio svoje procjene prije prodaje za više od 11 puta, "uz aplauz nakon 15 minuta", saopćila je aukcijska kuća. Sedam kupaca učestvovalo je u procesu nadmetanja.

Apexa je slučajno otkrio Jason Cooper, profesionalni lovac na fosile.

Gospodin Cooper mu je dao ime Apex zbog njegovih impresivnih dimenzija koje bi ga učinile dominantnom životinjom u njegovom okruženju.

Vjeruje se da je Apex lutao planetom prije otprilike 150 miliona godina tokom kasnog jurskog perioda.

Prethodni rekord prodaje fosila dinosaurusa postavljen je 2020. godine, kada je Tyrannosaurus Rex - poznat kao Stan - prodan za 31,8 miliona dolara.