Video

Ovo su najcool tehnologije CES-a u Las Vegasu

Autor: Biznis.ba
Ovo su najcool tehnologije CES-a u Las Vegasu
Aeroht

Ovogodišnje izdanje tehnološkog sajma CES u Las Vegasu u automobilskom smislu možda nije bilo toliko spektakularno kao neka dosadašnja - prije svega jer su General Motors, Ford i Stellantis preskočili događaj - ali su zato na svoje došli azijski proizvođači automobila te velike kompanije koje se bave proizvodnjom sklopova za automobilsku industriju.

Oni su izložili pregršt sjajnih tehnologija, a ovih pet nas je najviše fasciniralo.

1. Valeo i Zeekr: Svjetlosni show

Francuski dobavljač Valeo udružio se s Geelyjevom podružnicom Zeekr kako bi stvorili ultrapersonalizirajuće svjetlosno iskustvo u modelu 007. Prednja maska ​​automobila opremljena je Valeo Thinbilite bifunkcionalnom rasvjetom od 15 mm i dva digitalna panela, koji se sastoje od više od 1700 LED dioda.

2. Yanfeng: Volan koji nestaje

Kineski div za interijere Yanfeng izlaže ideje o tome kako bi autonomni automobil mogao izgledati sljedećeg desetljeća.

Njegova najnovija verzija, nazvana Electric Vehicle Interior (EVI), ima, između ostalog, upravljač koji služi i kao zaslon osjetljiv na dodir, kao i virtualnu tipkovnicu. Dodirom na zaslon osjetljiv na dodir automobil se može staviti u autonomni način vožnje nivo 4, a tada centralni zaslon upravljača postaje tipkovnica koja vozaču omogućuje praćenje e-pošte. Još jednim dodirom vozač se može prebaciti na gledanje filma, a tada se upravljač može glatko pomaknuti udesno i skloniti s puta velikog videozaslona. Ova je značajka još godinama daleko od stvarnosti s obzirom na to da automobili nivoa 4 nisu ni na horizontu, piše Index.

3. Xpeng Aeroht: Ground Module i Air Module

Avionska podružnica kineskog proizvođača automobila Xpenga već ima 100 narudžbi za svoje vozilo s dvostrukom namjenom poznato kao Ground Module i Air Module. Ground Module je SUV koji pomalo podsjeća na Tesla Cybertruck, a posao mu je da nosi zračni modul. Suosnivač Xpeng Aerohta i glavni izvršni direktor dizajnera Tan Wang rekao je kako je cilj početi isporučivati ​​vozilo kupcima u Kini do četvrtog kvartala. Za ručno upravljanje Air Modulom vlasnik će trebati dozvolu pilota helikoptera

4. VinFast: Wild superheroj

Vijetnamski proizvođač automobila VinFast iskoristio je CES za izlaganje novih modela. Onaj koji je napravio najviše buke je VF Wild. VinFast je rekao da je VF Wildov "dizajn zapovjedne prisutnosti inspirisan kretanjem ogrtača superheroja kroz vjetar...", što je cool izjava već sama po sebi. Ono što je posjetiteljima stvarno zapelo za oko bila je svestranost i mogućnost konfiguracije stražnjeg sjedala i prostora za teret. Pritiskom na gumb stražnje sjedalo se preklapa, stražnji prozor klizi niz stražnji dio automobila i otvara se, stvarajući dovoljno prostora za pohranu dugih predmeta. VinFast kaže da bi pickup mogao krenuti u proizvodnju već 2026. godine

5. Bosch: Pustite robota da riješi problem

Robert Bosch testira tehnologiju automatiziranog parkiranja automobila s funkcijom automatskog punjenja.

Tehnologija pokrenuta s Volkswagenovim softverskim ogrankom Cariad vodi vozilo bez vozača do parkirnog mjesta s punjačem, a robot otvara priključak za punjenje i automatski umeće kabel. Uklanja kabel nakon što je baterija potpuno napunjena. Zatim se vozilo samo odveze do uobičajenog parkirnog mjesta, otvarajući mjesto za punjenje sljedećeg EV-a.