Svjetska izložba

Pogledajte šta Rijad planira izgraditi za Expo 2030

Autor: Biznis.ba
Pogledajte šta Rijad planira izgraditi za Expo 2030
YouTube

Saudijska prijestolnica Rijad osvojila je pravo da bude domaćin Svjetske izložbe Expo 2030, pokazali su rezultati glasanja u utorak, u još jednoj diplomatskoj pobjedi jedne zalivske zemlje nakon Svjetskog prvenstva u nogometu u Kataru prošle godine.

Južnokorejski Busan i italijanski Rim također su bili u utrci za domaćine svjetske izložbe, petogodišnjeg dešavanja koje privlači milione posetilaca i milijarde dolara ulaganja.

Rijad je osvojio 119 glasova, Busan 29, a Rim 17, pokazali su rezultati 182 člana Bureau International des Expositions (BIE) sa sjedištem u Parizu.

Saudijska Arabija trebala je prikupiti dvije trećine glasova kako bi pobijedila u prvom krugu.

Italijanski učesnici natjecanja bili su oštri u svom razočaranju.

- Ovaj ogroman rezultat za Saudijsku Arabiju bio je neočekivan u tim razmjerima - izjavio je novinarima Giampiero Massolo, čelnik italijanske ponude Expo-a.

- Više se ne radi o meritumu, nego o transakcijama. Jučer je bilo nogometno prvenstvo, sutra će biti Olimpijske igre - dodao je on.

Rijad je angažovao nogometnu zvijezdu Cristiana Ronalda, koji igra za saudijski klub Al-Nassr, da uvjeri članove komisije u video snimku koji je prikazan prije glasanja. Saudijska prijestolnica predložila je da bude domaćin dešavanja između oktobra 2030. i marta 2031. godine.

Pobjeda je šlag na tortu za ambiciozni program Vizija 2030 de facto vladara zemlje, princa Mohameda bin Salmana, koji ima za cilj da odvikne zemlju od ovisnosti od nafte.

- Imali smo fantastičan tim ministara koji putuju po svijetu, angažujući naše kolege na vrlo, vrlo aktivan način da shvate šta očekuju, šta traže i šta treba da isporučimo kako bismo zadobili njihovo povjerenje - rekao je saudijski ministar vanjskih poslova, princ Faisal bin Farhan Al Saud.

Kritičari kažu kako princ Mohammed želi iskoristiti to dešavanje da poboljša imidž svoje zemlje nakon ubistva istaknutog saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018. godine, za koje zapadni čelnici vjeruju da ga je naručio prestolonasljednik.

Tri delegacije su učestvovale su u napornim kampanjama u proteklih nekoliko mjeseci, organizirajući burne lobističke događaje u francuskoj prijestolnici.

Saudijska Arabija je posebno pridobila francusku podršku, što je razdražilo Rim. Savjetnici predsjednika Emmanuela Macrona kazali su da je francuska podrška zamjena za saudijsku pomoć u drugim pitanjima koja su u središtu francuskih diplomatskih prioriteta.

Evropski zvaničnik je rekao da to ima veze sa Libanom, bez detaljnijeg pojašnjenja, prenosi Reuters.