domišljato

Posao koji cvjeta: Nakit od vina je novi trend u svijetu

Autor: Biznis.ba
Posao koji cvjeta: Nakit od vina je novi trend u svijetu
Foto: Screenshot/Youtube

Tamar Abuladže iz Gruzije prije nekoliko godina je razgovarala sa mušterijom o svom nakitu. Klijentkinja je imala specifičan zahtjev, koji se razlikovao od predmeta koje je Tamar inače pravila.

Tada je pomislila: "Zamisli kada bi me neko pitao da pravim nakit od vina". Iako se samo nasmijala, ubrzo je počela da se pita da li je to zaista moguće.

Pošto je već imala razna znanja o vinima, bila je upoznata i sa vinskim kristalima - u pitanju je potasijum bitartrat iz vinske kiseline koji se prirodno stvara u kvevrima, tradicionalnim gruzijskim ćupovima ili flašama i buradima, kada temperatura vina značajno opadne.

Kada je predložila da se taj materijal, koji se obično odbaci tokom proizvodnje, sačuva kako bi pravila nakit, sami proizvođači su bili skeptični, a neki su je i ismijali.

- Prvo sam bila ljuta, pomislila sam kakoElon Musk hoće da ide na Mars, 21. vijek je, kako onda ja mogu da omanem u pravljenju nakita - objasnila je Gruzijka koja je uz podršku muža počela da eksperimentiše.

Tri mjeseca je pokušavala da pronađe pravi recept za izdržljivost predmeta dok nije dobila prototip i tako je rođen njen brend "Wine Diamond" (Vinski dijamant).

U ponudi ima broševe, prstenje, minđuše i druge vrste nakita koji su napravljeni od vinskih kristala. Veoma su specifičnog izgleda, a i boja koje podsjećaju na crno ili bijelo vino, prenosi Mondo.

Novi nakit, novi problemi

Ipak, ubrzo je naišla na novu prepreku. Niko u Gruziji nije bio upoznat sa konceptom vinskog kamenca.

- Kada stvarate jedinstveni proizvod, ne samo u Grziji, već i širom svijeta, veliki je izazov privući klijente. Morate prvo zadobiti njihovo povjerenje, a onda morate da ih ubjedite zašto bi trebalo da ulože u skupocjene proizvode - poručila je.

Pošto je već imala klijente, vijest se brzo proširila, pa su ubrzo i mediji počeli da pišu o njenom neobičnom nakitu.

- Mi smo željeli da Vinski dijamant služi kao ambasador, pokazujući Gruziju kao koljevku vinogradarstva. Vino je za nas više od alkohola, objedinjuje filozofiju i osjećanja. To je živi organizam koji govori toliko toga, a da ne progovori nijednu riječ. Moja ideja je bila da u nakit udahnem bogatu istoriju vinogradarstva u Gruziji - rekla je.

Ne postoje granice za nakit od vina

Proizvodi "Dijamanata od vina" su uspjeli da pređu i granice zahvaljujući programima Evropske unije koji podržavaju održivi ekonomski razvoj i mala i srednja preduzeća.

Projekat između Eurochambres i EU4Business bio je fokusiran na bioishranu, kreativne industrije, tekstil, turizam i vino, a u maju 2023. Abuladže je učestvovala u programu razmjene u Italiji. Tamo ju je ugostio renomirani vinski kritičar Carmelo Sgandura. Sa njim je radila u promociji svojih proizvoda, saradnji sa ljudima i upostavljanju kontakata sa vinskom industrijom širom Italije. Tako je dobila i narudžbinu od jedne kompanije koja je željela da njene broševe pošalje svojim korporativnim klijentima.

- To je za mene bilo jedno veoma korisno iskustvo. Kroz ovu razmjenu sam uvidjela mane mog rada koje nisam prethodno prepoznala - opisala je.

Tako je unijela određene promjene koje su rezultirale povećanjem prodaje od 30%.

Tamar dalje planira da otvori prodajni prostor za njena četiri brenda gdje bi kupci mogli uživo da biraju nakit koji im se sviđa, a ne samo online.