Na udaru kritika

Problem za problemom: Boeingu u SAD-u otpao poklopac motora

Autor: Biznis.ba
Problem za problemom: Boeingu u SAD-u otpao poklopac motora
Foto: Screenshot

Poklopac motora aviona Boeing 737-800 u vlasništvu firme Southwest Airlines otpao je u nedjelju tokom polijetanja u Denveru i udario u zakrilce, zbog čega je američka Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) otvorila istragu.

Niko nije povrijeđen, a let broj 3695 se sigurno vratio u zračnu luku u Denveru u nedjelju oko 8:15 po lokalnom vremenu (16:15) te je avion otegljen.

Avion Boeing sa 135 putnika i šest članova posade popeo se na visinu od oko 3140 metara i vratio se 25 minuta nakon polijetanja prema Houstonu. Putnici su u Houston stigli drugim avionom firme Southwest sa zakašnjenjem od oko četiri sata. Southwest je rekao da timovi za održavanje pregledavaju avion.

Avion je ušao u službu u junu 2015., prema zapisima FAA-a. Boeing je sva pitanja preusmjerio na Southwest. Letjelica pripada starijoj generaciji najprodavanijeg tipa 737, poznatog i kao 737 NG, koji je kasnije zamijenjen modelom 737 MAX. Southwest je odbio reći kada je motor avionzadnji put bio servisiran.

Televizija ABC News je emitirala video objavljen na društvenoj platformi X koji prikazuje kako otrgnuti poklopac s logotipom aviokompanije leprša na vjetru, prenosi Index hr.

Boeing je postao meta intenzivnih kritika otkako su vrata novog aviona 737 MAX 9 tvrtke Alaska Airlines odletjela na gotovo 5000 metara nadmorske visine 5. januara.

FAA je nakon toga prizemljio flotu MAX 9 na nekoliko sedmica te zabranio Boeingu da povećava stopu proizvodnje modela MAX i naložio mu da razvije sveobuhvatan plan kako bi se posvetio "sistemskim poteškoćama u kontroli kvalitete" unutar 90 dana.

FAA istražuje nekoliko drugih nedavnih incidenata povezanih s motorima aviona Boeing u vlasništvu Southwesta. Southwestov 737-800 je u četvrtak prekinuo polijetanje i otegljen je nazad do zračne luke u teksaškom gradu Lubbocku nakon što je posada zabilježila poteškoće s motorom.

FAA također istražuje let Southwestovog zrakoplova 737 koji se 25. marta vratio u zračnu luku u Austinu, također u Teksasu, nakon što je posada prijavila mogući kvar motora. Southwestov 737-800 se 22. marta vratio u zračnu luku u Fort Lauderdaleu nakon što je posada primijetila probleme s motorom, što FAA također istražuje.