Huaweijev model

Stigao je "Kineski Macbach" koji izgleda fenomenalno

Autor: Biznis.ba
Stigao je "Kineski Macbach" koji izgleda fenomenalno
Foto: Huawei AITO M9

Huawei je na tržište zvanično lansirao svoj pametni automobil AITO M9 s nizom luksuznih funkcija i softverskim sistemom HarmonyOS 4.0

To je kineski odgovor na SUV-ove visoke klase koje nudi nekoliko evropskih automobilskih kompanija pokreće zanimljiva pogonska grupa.

AITO M9 dugačak je 5230, širok 1999 i visok 1800 mm, dok je međuosovinski razmak 3110 mm. Riječ je o automobilu sa šest sjedala koji pripada kategoriji velikih SUV vozila. Automobil koristi Huaweijev sistem pametnih prednjih svjetala koji je toliko napredan da se doslovno ne isplati objašnjavati sve njegove mogućnosti.

Instrumentnu tablu čine tri sastavljena displeja, putnici u drugom i trećem redu ispred sebe imaju tablete, a među zanimljivim detaljima u digitalnom okruženju je i sklopivi 32-inčni panel koji putnički prostor Huaweijevog odgovora na BMW X7 i Mercedes-Benz GLS pretvara u kino dvoranu. Interesantna je i mogućnost sklapanja elektropodesivih grijanih/hlađenih sjedišta s kojom se Aito može pretvoriti u ležaj za dvije osobe.

Dva elektromotora koji pokreću AITO M9 kombinovano isporučuju 530 konjskih snaga, a tu je i 1,5-litarski motor s unutrašnjim sagorijevanjem koji služi samo kao generator za punjenje baterija, pa s napunjenim baterijama i mogućnošću intenzivnijeg dopunjavanja u vožnji u odnosu na standardne hibridne verzije kineski SUV može preći do 1.400 kilometara.

Isporuke počinju u prvom kvartalu naredne godine. Najjeftiniji će primjerak u Kini koštati 60 hiljada eura, dok će najskuplja verzija koštati nešto više od 72 hiljade eura.